torsdag 2 februari 2012

KÖKSBELYSNING FÖR ARBETSBÄNKTycker allt som oftast att jag ser köksbelysning på ett nytt manér, nämligen det utfört i vintage stil och med fler nedpendlade likadana armaturer ovanför köksbänken. Väldigt snyggt, och väldigt effektfullt för att uppnå vintage känslan. Armaturerna får inte vara för stora och de ska naturligtvis vara exakt likadana och hänga på ca 1 till 1,2 meters avstånd för att ses som "lampor på rad".


 Bild Gubi

Tar alla ursäkter jag kan att få publicera mitt drömkök, igen ;) Denna har jag bland annat använt i detta moodboard jag gjorde över mitt drömkök. Vet inte vad det är som talar till mig så i denna bild, men jag tror att armaturhängningen har mycket att göra med att jag tycker den är så snygg. Och fönstren, och golvet och silverskålen och...... Vanligt är ju att man har spotar i taket (om man som här saknar väggskåp att fästa  dem under) ovanför arbetsbänk. De spotarna sitter så högt upp och måste ha lite "tryck" i ljuset för att lysa upp ordentligt. På detta manér som ovan kommer ljuset ned i bättre avstånd från arbetsytan, och man behöver inte lika starka ljuskällor. Här har man hängt Bestlite armaturer i rad ovanför arbetsbänken, mycket snyggt.Bild Kvänum

Som ni ser är det val av armatur som ger stilen. Eller i alla fall blir pricken över i på stilen. Svarta som överst blir lite mer tuff vintage/ industri stil, och de vita runda glasbollarna i bilden ovan ger ett snällare mer klassiskt sekelskiftesuttryck. Hade man bytt armaturer i bilderna med varann hade det fungerat lika bra, med resultatet att det svarta köket blivit snällare, lugnare mer klassiskt sekelskifte, och det vita lite rivigare vintage.


Bild Bo Bedre

Man kan så klart även använda armaturer med hård arm istället för sladd. Dessa kommer från Örsjö belysning och heter PJ och de är riktiga arkitektfavoriter. Har själv använt dessa i ett par projekt när jag varit på byrå. De böjbara armarna bidrar till grafiken och dekoren, så de gör sig ju bäst mot en neutral bakgrund så att de kan avnjutas som ovan; som en skulptur.
5 kommentarer:

 1. Tack för den fina inspirationen! Belysningen gör stor skillnad!

  SvaraRadera
 2. Var kan man hitta lamporna som finns i ditt drömkök? Eller liknande? Vi behöver några över vår köksö och tror att de skulle kunna vara fina. Eller?

  SvaraRadera
 3. I drömköksbilden är lamporna från Bestlite. De är i stort sett de finaste lamporna som finns tycker jag, så de skulle passa utmärkt hos dig! Kolla
  http://www.rum21.se/sv/varumarken/bestlite.html?gclid=CJLp3amOia4CFSgumAodyA3l3w

  så ser du vilka lampor som finns och vad de kostar till kund. De som man använder ovan bänk är de små på slutet, diam 16 och 21 cm...

  kram Karin

  SvaraRadera
 4. Översta bilden har ju lampor "Berlin" från Byggfabriken. :)
  Jättefina i kök, finns också en större modell som blir stor och fin över ett runt bord.
  http://www.byggfabriken.com/sortiment/belysning/taklampor/info/produkter/741-101-berlin-300-kaetting/

  SvaraRadera
 5. Den var ju lite dyr den lampan. :-( I alla fall om man ska ha tre stycken. Har du något förslag var man kan hitta en billigare liknande variant?

  SvaraRadera