måndag 2 december 2013

ATT INREDA MED FÄRG - FÄRGVAL I INTERIÖREN


Hej nya vecka! Det här med färgval är inte helt självklart för alla. Det blir spretigt, eller så passar färgerna rent av inte ihop, och det enda man ser är att det inte blir bra hemma. Oharmoniskt. När man färgsätter ett koncept (antingen ett stort koncept med många rum och olika funktioner, eller ett endaste rum) så skall man ha färgvalet klart för sig innan man gör nya inköp eller målar om. När man bygger färgkonceptet så ger det första valet (basen) det andra valet som inspirerar till det tredje och fjärde osv. Ett färgkoncept består av ca 3-4 färger eller nyanser, som förekommer olika mycket. Mest förekommer basfärgen; gärna neutralt vitt eller ljust grått eller beige. Sedan kommer ett gäng accentfärger. (Och vill man ha multimönstrat så förekommer ju kanske ett helt hav med färger, men bäst är att låta ett par färger väga över.) Accentfärgerna kan gå ton-i-ton (mörka och ljusa nyanser av samma färg), eller så är accentfärgerna färgkompisar som passar bra ihop men är helt olika (som blå och gul, komplementfärger). Och jag har sagt det förr; är du dålig på att färgsätta; titta på ett proffs som har färgsatt något och använd dig av dessa färger hemma. Och så har du en färgsnurra eller ett gäng färglappar från färghandeln och så matchar du loss. Ett proffs är ju exempelvis en konstnär, där du hämtar färginspiration ur en favorittavla eller snygg poster. Eller så tittar du på ett fint mönstrat tyg, en dekorkudde eller så, och väljer färgtema ur textilen. Alcro skriver också om detta tema, färgval från konst, och tittar närmare på den fantastiska konstnärinnan/fotografen Denise Grünsteins portfolio. Sedan kopplar Alcro dessa vackra bilder till faktiska färgnyanser. Helt rätt och ett genuint bra tips om man skall färgsätta enligt ett sammanhållet koncept i ett rum hemma. Färgkombinationen i bilden ovan blir ännu vackrare när man extraherat de fyra fina nyanserna i rundlarna. Du väljer sedan "storleksordning" på dessa färger. Om du vill ha ett ljust rum så är kanske väggarna den ljusa cremevita. Kanske står där en soffa med mellangrått tyg och dekorkuddar kan vara den mörkaste grafitgrå och puderrosa. Vill du ha ett mörkt rum; kanske ett sovrum, väljer du den mellangrå färgen som väggtema och de andra får vara möbler och dekor. Ja ni förstår så klart. Nedan följer fler vackra exempel. Ja ni ser ju hur viktig färgen är i interiören. Helt olika stämning. Den översta poetisk och lugn, den i mitten frisk och pigg färgsättning, den sista vårigt spirande. Och jag lovar att skulle du befinna dig i rum som färgsatts i dessa scheman så skulle du uppleva dem lite så också.


Bild Alcro

7 kommentarer:

 1. Hej!
  Jag har en fråga om bord-stolar... Förstår att du får många sånna men here it goes.
  Jag kollar på ett vitt super ellipsbord och funderar över stolar till. Min absoluta favvostolar är Anton från Mio (Mio verkar ha tagit bort de från hemsidan alldeles nyss men du kanske vet hur den ser ut?) och jag undrar om eken funkar ihop med bordets stålben, eller om det skapar obalans...? Lite tråkigt att stolarna är vita tycker jag men kan inte hitta några liknande Mio-Anton som jag gillar. Möjligtvis Ikea-Stockholm i valnötsfaner. Vad tycker du?

  SvaraRadera
 2. Åh va kul att du tar upp det här med att matcha färger!! Jag har funderat mycket kring det här och bestämde mig för att gå en i kurs för att lära mig lite mer om färgsättning. Men efter att ha gått kursen är jag bara ännu mer förvirrad:( Det känns så svårt. Vi fick lära oss om ton i ton och nyanslika och kontrastfärger o.s.v. Jag införskaffade också NCS-kartan så jag skulle kunna veta exakt vilka som är inom samma "tårtbit" m.m. Men det känns som en omöjlighet att kunna se en färg och veta säkert om det är den NCS-färgen som är den jag letar efter eller om den t.ex.har lite mer rött i sig och då hör till en annan "tårtbit". Eller att ens hitta någon kudde som man tycker om som har en färg som ska passa. Nu känner jag mig alltså nästan låst i mina val för jag är förstår hur jag ska hitta rätt nyans. Hur noga är du med det här? Hur gör du om du hittar en snygg kudde som har lite fel färg? Nu blev det en lång kommentar men jag har som sagt ägnat mycket tid åt att fundera på det här med färgsättning:) Om du har tid att ge några synpunkter skulle jag bli väldigt glad! Mvh Mia

  SvaraRadera
 3. Har följt din blogg ett tag (hittade också jag hit via linnegardinerna!) och vill tacka för många goda tips och idéer. Detta inlägget var extra intressant!
  Vi håller på att renovera och inreda ett 1,5-plans 60-tals hus och har ett relativt stort matrum/vardagsrum. Vi har kört på mjukt blått, vitt, teakbrunt och som accentfärg orange (som ibland drar åt gult, ibland åt terracotta) och jag tycker det fungerar väl.
  I ena kanten av rummet går en nätt, rak trappa trappa längs väggen (nu furu) som vi vill måla. Vilken färg ska man välja?! Grått har ju varit väldigt i ropet och är snyggt, men det kanske är helt fel att ta upp en helt ny färg i rummet? Men att måla trappan blå känns lite konstigt, kanske för att det inte är så vanligt? (Målade trappor så tänker jag vitt eller ljusgrått.) Mörkbrun eller orange känns ju inte heller som något alternativ pga att det skulle ta alldeles för mycket uppmärksamhet.
  Hur kan man tänka här? (Och hur tänker man om att blanda in fler träslag - björkmöbler, gabondörrar osv. Räknas de som "egna" färger?)
  Tack på förhand och tack för en intressant och givande blogg!
  /Karin

  SvaraRadera
 4. Hej, kul att det var så många som gillat inlägget (många har kommenterat som hamnat under andra färskare inlägg om just denna).
  Mia; man ska inte gå slaviskt, det är en bra grund att ha en NCS karta och färgmatcha. Men om det inte är heeeeelt klockrent brukar inte göra någonting, dvs om du tar hem en kudde som inte är i samma tårtbit utan kanske i tårtbiten intill så funkar det. Det som blir tokigt syns ofta lång väg som att det skriker och skär sig, som när du lägger rosa med blått i mot rött med gult i, jag får gåshud bara jag tänker på det. Men många rosa och många röda är ju jättegoda vänner! Så, ja, det blir nästan mer komplicerat ju mer man vet om NCS systemet, jag kan snöa in som en idi*t på NCS koder när jag står hos färghandlaren... ;) Ta hem kudden, prova, backa ett par steg och titta. Om det inte skriker fel så funkar det nog :)
  mvh Karin

  SvaraRadera
 5. Karin, du skriver inte vad golvet är för färg, men jag gissar kanske ekparkett? Och furu känns ju främmande mot färgerna du beskriver, speciellt om ni har teakbrunt dessutom. Jag skulle inte blanda in fler kulörer - då kommer trappan synas mer än den bara smiter in lite smäckert - utan skulle måla den vit. Jag tror inte det är att fega, om ni redan valt blått och orange så har ni ju fina färgval hemma, så låt trappan smälta in med vitt.
  Karin

  SvaraRadera