tisdag 10 december 2013

INSPIRERANDE BADRUMSGOLV - MÖNSTER OCH MÖNSTERLÄGGNING





Hej! Inspirerande badrumsgolv är det ont om. Det blir ofta bara samma-lika-fyrkantigt-och-enfärgat i "lagoma" badrum hos de flesta av oss. Jag är inte en förespråkare av starka färger i badrum, då jag känner mig själv och vet att jag skulle aldrig stå ut med samma färg i tio femton år, eller hur länge man beräknar att sin badrumsrenovering skall hålla. Både estetiskt och rent ytskiktsmässigt. Så jag har ju svårt att tro att även en kund skulle stå ut med en turkos duschvägg i så lång tid. Så jag är en stor föresrpåkare för en bas-skala i badrummet. Men man kan leka med materialvalen, om man fortfarande håller sig i basfärger. Låta materialkänslan spinna loss och ge ytorna textur och olika värde. DET är kul! Och snyggt. Som ovan; ett ganska enkelt och stramt badrum, men med ett oerhört vackert klinkergolv i marockanskt kakel.




Här ett extremexempel, ett golv med ett starkt statement. Tror bestämt det är Paola Navones jobb, ett reportage som funnits i danska RUM ID som flyter runt på pinterest.





Köpenhamnbaserade Made a Mano är duktiga på det här med mönstrat badrumsgolv utöver det vanliga. Ganska jämnfärgad platta ovan, men med grafiskt mönster.





Och detta sagomönster kommer från samma ställe, Made a Mano. Lägg märke till att ett golv som tar för sig så här mycket behöver lugn och ro runt omkring för att komma till sin rätt.




Mönstrat klinkergolv behöver inte ha en faktisk mönstrad platta. Man kan ju lägga ett mönster också, med klassiska enkla stenar eller granitklinker i två färger. Dessa golvläggarklassiker är inte helt vanliga i privata hem, syns oftare om man håller på med hotelldesign. Ovan zick zack mönstrat marmorgolv. Små stavar som läggs så här.




Fiskbensparkett är ju ett vackert och klassiskt mönster. Och visst kan man göra det med marmor och få ett fiskbensmönstrat marmorgolv! (Eller klinkergolv i granitkeramik eller vad man är ute efter.) Ovan Made a Mano igen, vita fiskben med mörkare fogar.




Och inverterat, med nästan-svart marmorgolv och ljusare fogar.




Fiskben med kalksten med närliggande fogfärg, ger ett sammetslent och sobert intryck och inte stå starkt grafiskt. 





Och så har vi hexagonformerna, som varit populära på senare tid som alternativ till det evigt kvadratiska. Också fint. Finns i stora och små hexagoner. Här utgör ju själva fogen mönstret, så välj med fördel en fog som skiljer sig lite i nyans från plattans färg. 








Och så har vi harlekinlagt golv. Eller vanligt rutigt lagt i 90 graders vinklar mot vägg. Här visar jag harlekinlagt rutgolv. Överst det man kanske tänker på först; svart vitt harlekingolv. Men med grå nyanser (byt ut den svarta marmorn eller klinkern mot en grå marmor eller klinker) så får man ett mycket mildare golv. Eller lägg i tre eller fler nyanser grått. Underst vit marmor - grå marmor. Ja, det är ju bara fantasin som sätter gränser, det kan göras hur mycket som helst med golvet om man nu skall ha vita väggar vita tak vitt sanitetsporslin och allt i vitt vitt vitt i badrummet. Då kan ju golvet få bli något extra. 



Bild 1-3, 8, 10-16 pinterest, 4-7, 9 Made a Mano




1 kommentar:

  1. Å vad fint golv på översta bilden! Var kan man köpa det?

    SvaraRadera