tisdag 10 december 2013

MATCHA STOL OCH BORDET FRÅGA IGEN - SUPERELLIPS OCH IKEA STOCKHOLM




Det var riktigt länge sen jag tog upp en matcha-bordet-och-stolen fråga här. Eftersom jag tyckte att jag tömt ämnet ett tag och skrivit otaliga inlägg om det. Men så dök en fråga upp igen, och jag var tvungen att ställa upp en "bord och stol ekvation" för att se vad som passade bäst... 





Frågan gällde Mios Anton stol, som var läsarens favorit. Och man funderade på att köpa ett vitt superellipsbord till. Jag har stylat till bord-och-stol-ekvationen med en snygg bakgrund med vita väggar, grått golv och ett himla trevligt sideboard från IKEA, Stockholm serien. Bilden är så klart IKEAs. Man ser snabbt att bordet och stolen hittar varann i och med den vita färgen och det gör inget att benen är annorlunda, det ger lite spänning i ekvationen. Sideboardet är inte där av en slump, jag tycker att man binder ihop matrummet lite mer med att addera ytterligare detaljer av valnötsfärg - så som underredet på sideboardet. En kombo som fungerar väl ovan.




En annan favoritstol hos läsaren som frågade var stolen från IKEAs Stockholm serie. Hmm. Nu ser man att bordet och stolen är egentligen helt främmande från varann, de har inget gemensamt och inget som binder ihop dem. Både färgval och form skiljer dem åt. Vitt och runda metallstänger-ben versus trä och fyrkantsprofilerade ben. Nja, säger jag. I denna ekvation MÅSTE sideboardet vara där för att binda ihop stol och bord. Håll för sideboardet på skärmen så ser du att det blir ganska spretigt utan. Därför - om du vill ha denna stolen som är riktigt fin - bind ihop dem via andra möbler som kombinerar vitt och valnöt intill. Eller så skulle jag göra som jag visade i översta kollaget. Jag skulle teama upp denna Stockholmsstol i valnöt med Superellipsen i jakaranda som har samma färg. Och för att få in det vita moderna så ha det vita sideboardet intill om det får plats. Så kollage 1 = min favorit men då skall det vara mycket vitt omkring, kollage 2 = också bra om stolen finns kvar (?), och kollage 3 = njaa. Lycka till!



Kollage studio karin

5 kommentarer:

  1. Vad heter sideboardet?

    SvaraRadera
  2. Hej Johan
    "ett himla trevligt sideboard från IKEA, Stockholm serien." Det är nog det enda namnet sideboardet har tror jag, enligt hemsidan. Så, Stockholm :)
    mvh Karin

    SvaraRadera
  3. Hej och TACK för svaret!
    Jag ser mycket klarare i och med bilderna och gillar ditt tänk.

    SvaraRadera
  4. :) varsegod, det var riktigt roligt!

    SvaraRadera
  5. Om man vill ha ett vitsåpat björkbord (Allegro från StolAB) vad kan man tänkas ha för stol då?
    Mvh
    Erica

    SvaraRadera