fredag 15 april 2016

INSPIRATION FÖR PERGOLANHej fredag! Denna vecka har jag suttit och ögnar igenom nätet i jakt på inspiration för pergola. Jag skall för en kunds räkning rita ett par pergolas till ett New England inspirerat hus, och det behövs ett par olika i trädgården. Vid uteköket och vid poolen bland annat. Kund vill ha ganska enkel design, inget fnuss och krull på pergolan, den skall vara rak och neutral mot det vita huset med svarta detaljer. Troligen blir det en svart pergola, enkel och rak i sin utformning, lite som ovan.  Det finns ett par saker att tänka på när man designar en pergola, då små justeringar får den att se helt annorlunda ut.
En vanligt konstruktion på pergolan är som ovan, att man låter ribbtaket vila mot balkarna som utgör sjävla ramen av pergolan. En ganska vanlig variant.
Vill man ha en rak ovankant på pergolan, kan man istället fästa ribborna på undersidan av bärande ramen. Märk hur stor skillnad det blir på pergolans uttryck. 
Och så kan man dölja ribbtaket innanför bärande ramen, man skapar en sarg som döljer ribbtakets kortändar. Detta blir en elegant och modern look, som ser riktigt proffsig ut. Ribbtaket har man ju för att skapa lite skuggspel och svalka under pergolan. Men i vårt land är det inte helt säkert att man behöver just så mycket skugga ute...
Vill man inte ha ribbtak som skapar skuggspel kan man ha en ganska tom pergola. Här med balkar som mer indikerar ett tak och skapar en rumskänsla utan att ge så mycket skugga. Även här är alla balkar och plankor dolda innanför bärande ramens sarg för det där extra eleganta uttrycket.
Pergola med hänggunga eller daybed.
Proffslösning på pergolataket med ett dragbart segeltak. 

Ovan två bilder med en "tom" pergola utan balkar till tak, här har man istället lagt smala metallvajrar eller metallstavar innanför taksargen, och på dessa stavar låter man grönska bli ett tak. Vackert att sitta under. Och lägg märke till fiskbensläggningen i betongstavarna i bilden ovan, så fint!
Pergola med grönt tak.
Ovan en helt tom pergola, blir mer som en "spaceframe" som definierar ett uterum. Ja, det var lite olika idéer för en ganska modern rak pergola som passar de flesta trädgårdsmiljöer. Enjoy din trädgård eller balkong i helgen, för nu börjar utelivet :)Bilder pinterest

1 kommentar:

  1. Tack för inspirationen, vi gjorde om vår överliggande redan i lördags 😊 som du kan se på min blogg.
    Susanne

    SvaraRadera