tisdag 6 september 2016

INSPIRATION OCH TIPS FÖR SMÅ BADRUM - COMPACT PLANERINGHej tisdag! Inte mindre än två st badrum håller jag på med just nu, som båda har gemensamt att de är små och behöver planeras smart och så kompakt det går så att alla millimetrar utnyttjas optimalt. Planerar man ett badrum helt från början, så att man kan välja både mellan långsmalt rektangulärt compact-badrum eller ett kvadratiskt dito, så har man lite mer valmöjligheter så klart än om man renoverar ett befintligt badrum som är litet från början. Om jag ritar ett badrum helt från scratch, så att jag kan välja formen på det mindre badrummet, så brukar jag hellre använda mig av en långsmal planlösning. Och rada upp funktionerna så som på bilden. Dörr in, och utmed ena väggen wc - tvättställ - och längst in använda hela bredden till en dusch. Jag gillar den planlösningen då man får mycket sammanhängande golvyta framför funktionerna, som gör att badrummet känns väldigt luftigt. Samma yta till storleken, men planerat kvadratiskt och ofta med tvättställ och wc mittemot varandra, "tappar bort" lite av de sammanhängande golvet och "gå-på-ytorna" och känns lite mer splittrat, och lite mer... trångt. Ett långsmalt badrum som ovan behöver nästan inte vara mer än 1,2 m i bredd för att kännas ok ändå. Det kan tänkas bli så smalt som 1 m, men då är det snart klaustrotrångt.) Dusch, wc-stol och tvättställ kan om möjligt få vardera 80 cm, så totalt 2,4 m i djupled. Måste man planera minimalt kan duschen klara sig med 70 djup, wc stolen stå lite närmare tvättstället och också få 70 cm, och tvättstället i sig vara 60 cm vilket ger oss ett djup på endast 2 m. Men då är vi nere på minimimått för ett badrum.
Vill man absolut ha ett badkar - så visst kan man ha det även i det lilla badrummet. Byt duschplatsen längst in i planlösningen ovanför och låt bygga in ett mini-badkar. Det finns så små som 130 cm långa. Bygger man in får man en ren och stilig enhetskänsla, men har man å andra sidan ett fristående badkar så ser man mer av golvet och det känns lite större. 
Dörrens placering är ju också helt avgörande för badrumsplanen... Gör man entré i badrummet på mitten av långsidan; lägg hellre tvättkommoden med sin fina spegel och armaturer som första focal point vid instigande, hellre än att man går rakt in på wc-stolen.
Förvaring brukar vara knivigt i små badrum. Små hyllor och nischer inbyggt i väggen är smart i det lilla badrummet. Antingen infällda i väggen som ovan.....
....eller vanliga hyllor monterade på väggen där de inte tar plats. Ex över wc-stolen.
Kommoder då? Luftiga lätta kommoder som de med ställning skapar mycket luftig känsla och känns bra i ett litet badrum. Men då skall man komma ihåg att man blivit av med all förvaring som en kommod med lådor erbjuder, och skall man ha det så här så måste man kunna tillgodose badrumsförvaringen någon annanstans. Djupet då? Får man plats har man 50-60 cm djup kommod....
....och är det riktigt trångt nöjer man sig med en 40 cm djup kommod. Går man ned till 30 cm djup, kan man försöka hitta ett tvättställ där armaturen är fäst vid sidan om tvättskålen, så att det inte blir för smalt. Handfatet ovan är gissningsvis 30 cm djupt, och det kan vara lite svårt att tvätta ansiktet i den smala skåran som blir kvar när armaturen tagit sin plats. Så här grunt som hand-tvättställ är dock inga problem!
Och färger behöver man inte tala om så mycket, det är basic kunskap. Det ljusa badrummet kanske känns gjort - men kom ihåg att det känns oändligt mycket större än det mörka badrummet. Mörka väggar kryper inåt rummet, optiskt, och har en annan närvaro i rummet. Men vill man ha dramatiskt och wow-känsla hellre än att det känns luftigt och stort - då kanske man vågar prova mörkare väggar.
 Den kvadratiska planen då? Man måste inte ha micromöbler för att badrummet är litet. Här ovan ses ett ganska litet kvadratiskt badrum, där man ändå vågat satsa på en kommod som går utmed hela väggen. Ståytan dubblar som duschplats, och man viker bara fram en glasvägg när man vill duscha. Vill man så klarar man sig med en glasvägg, mot wc:n i fallet ovan. Att det blir blött på tvättstället behöver man inte vara rädd för, det är ju till för det (om man har handdukarna på annan krok).
En till kvadratisk plan. Det är fint och enkelt och stramt, det hjälper att få ett litet badrum att kännas rymligare. Här blir det lite trångt att ta sig till wc-stolen. Men, när man planerar ett litet badrum så vet man ofta med sig att resultatet kommer obevekligen vara ganska trångt (men bättre än inget badrum!), och man har då lättare att acceptera att man går runt en kommod, viker undan en vägg, etc. Vill man ha en duschsvamp (vatten ovanifrån) så beställ en lägre glasvägg, som kan vikas under duschmunstycket.
Ja, det var lite inspiration och tankar som rör kompakt-badrum och dess tänk. 
Bilder pinterest1 kommentar:

  1. Hekj ! Tack, dette inlägg ligger precisss rätt i tid då vi behöver planera ett långt-smalt badrum. Bra med duschen på hela bredden, men duschen hamnar då (som i bilderna) nära fönstret. Hur ser du på det, hur nära kan man vara för att skydda fönster mot vatten och fukt ? Tack så mycket ! /Marlène

    SvaraRadera