fredag 15 april 2011

UTERUM I TRÄDGÅRDEN Hade jag haft en stor luftig trädgård så hade jag velat ha ett rum ute, bara markerat med stolpar för att definiera rymden kring rummet och sedan möblera det mysigt. Jag skulle inte nödvändigtvis ha väggar och tak, utan i denna (gigantiska fantasiträdgård ;) ) är det en snygg hörna att möblera och drapera med kuddar, filtar och saftglas.

Bild Alcro


Så think outside the box så att säga, altandäcket behöver inte placeras dikt mot husväggen. Man kan ju ha däck där med så klart, men detta golv i trädgården skulle vara flytande i trädgårdsmiljön. En ram spikar man lätt ihop. Tänk gärna på material-övergångarna som exempelvis gräs-till-grus-till-trädäck för lite spännande möten.
På med plankor i valfri sort; tryckimpat är ju vanligast men den giftiga gröna färgen får man dras med ett år. Och jag har fått lära mig en gång att nakna barnfötter egentligen inte skall springa på färska gröna tryckimpade plank, de är giftiga... Men överskottsgiftet överst slits ju bort med tiden. Rester skall lämnas till återvinningsstationen, och den dagen altanen inte finns mer så finns kemikalierna under gräsytan istället. Men men, jag vet att vi inte har så många ekonomiska varianter än. Kärnfuru är bra och inte giftigt, sen finns ju ädlare sorter som cederträ. Med ädla träslag se till att de är certifierade rätt (de flesta i svensk bygghandel är det) så att man bidrar till att miljömärkningen fungerar.


Snygga materialövergångar grus till trä.


...eller varför inte lite spännande fria former mot planken, som här vedträn och stubbar i skivor.


Vill man inte definiera uterummet med takspjälor kan man ha ett staket istället.

Nu - är det fredag eftermiddag! Solen strålar ned på fönstren här på arkitektbyrån. Det är snart dags att hämta barnen på dagis och inta fredagsmys glassen i strut med strössel. Idag kan vi nog sitta på altanen :)1 kommentar:

  1. Älskar den andra bilden! Den hamnar i inspirationsarkivet bums. Vi har en gigantisk trädgård (2500 kvm, stort för oss i alla fall :), men ack så mycket kvar att göra. Så idéer är helt klart välkomna :)

    SvaraRadera