måndag 25 juli 2011

HÄNGA GARDINER

Bild Residence


Hej i mulet-vädret :) Idag sitter jag inne i stugan och kikar ut över fjärden som i och för sig är vacker - men inte så solig som jag skulle önska. Som alltid när jag sitter och har tid över flaxar tankarna runt på inredningside'er och förbättringar. Sitter med bebisen sovandes i armarna och funderar på icke-viktiga-saker som om gardinerna sitter rätt? Och drabbas av en lust att prata om gardiner idag, igen :) OM man ska ha gardiner... (många fönster är så vackra att de absoluuuuuut inte behöver det, och har man noll insyn så kan man ha ett tomt fönsterglas utan problem)...men OM man vill ha det, så tycker jag att de i 9 fall av 10 blir absolut bäst om man hänger dem från taket. Vare sig det är långa gardiner eller rullgardiner. Man tynger ofta ned taket optiskt om man hänger gardinstången lite tungt direkt över fönsterfodret. Ovan ser man tunna linnegardiner (min favorit!) från taket och ned i golvet. Man ser även att det är relativt många fönster utanför, så det kan vara skönt att bryta insynen på kvällen med ett par linnegardiner. Yummy yummy, arkitekturstilen i de fönstren är bara så gudomligt snygga!!
I denna artikel (sorry, har glömt vem det var, och känner du igen dem och vill ha cred så är det bara att hojta till :) ) från Sköna Hem (tack Lisa!) så ser man tydligt det jag talar om. Sovrumsgardiner i lite tyngre tyg som hängs från taket. Snyggt och stramt, fast ändå klätt. Här har man dessutom tygvåder från vägg till vägg, som en gardinvägg. Sådana gardiner gör mirakel med akustiken, det blir tyst och dämpat i rummet och ger en ombonad känsla. Gardinen är vad jag brukar kalla för ett "arkitektoniskt element", inte bara en krusidull. Såna har jag hemma i mitt sovrum.


Och i barnrummet har man gjort likadant. Snyggt tycker jag. Här tangerar man gränsen på avståndet som är ok att täcka med gardin. Har du sekelskifteshöjd på 4 m till taket och typ en meter mellan fönstrets ovankant och tak så är gardiner från taket inte det bästa. Då får man kika efter en annan linje att förhålla sig till som är individuell för det hemmet. Imorgon kommer solen hit, och då ska jag inte kika ut genom gardinerna, då skall jag vara ute i det fria :)

8 kommentarer:

 1. Håller helt med, dundersnyggt att hänga från tak och ner. De två nedersta bilderna kommer från Sköna hem :) ja nu vill vi ha sol och lite mer sommarfeeling ute igen!

  SvaraRadera
 2. Tack för bra tips! Hur skulle du hänga gardiner i köksfönster? Skulle du använda kappa eller långa längder från taket?

  tack på förhand!

  /Frida

  SvaraRadera
 3. Snyggt! Men alla tre bilderna är tagna i paradliknande rum med högt till tak och stora fönster. Hur får man till en balans i lägre rum, till exempel i 60-talshus? Jag tycker även det är svårt att välja färg och eventuellt mönster på gardiner. Det slutar oftast med att jag kör utan gardiner eller med vita sådana. Du får gärna tipsa! Tack för en fin blogg! Emma

  SvaraRadera
 4. Håller så med dig!

  Vi har inte många gardiner i Villa Stoor - men de som sitter här sitter just "i taket"....

  Lyfter och skapar rymd och lätthet - även fina linjer!

  Ha det fint!


  Maliin

  SvaraRadera
 5. Hej! Maliin kan tänka mig att det inte finns så många gardiner hos dig, du har så snygg "stram arkitektig rå stil" och där behövs inga gardiner :)

  Frida - jag skulle ge mig på linnegardin på rulle (alltså rullgardin i linne) kolla Himla de har bra. Typ de jag har i barnens rum se Hemma hos mig - Barnens rum.

  Emma - kolla mina vardagsrumsgardiner, i ett "rätt tråkigt" 80-talsarkitektur radhus... Funkar där med :) Se denna länk

  http://studiokarin.blogspot.com/2010/09/gardiner.html

  Och tack Lisa! Lägger in info att det är sköna hem!

  kram Karin

  SvaraRadera
 6. Hej! Vart kan man få tag på liknande gardiner i bild 2? Det är mest färgen jag vill åt så det behöver inte vara just dem!
  vore jätte tacksam för tips.

  Mvh Jannica.s@Gmail.com

  SvaraRadera
 7. Hej Karin,
  Hur bär man sig bäst åt för att hänga gardinerna från taket?
  Mvh,
  Cami

  SvaraRadera
 8. Hej Karin,

  lite gammal tråd men jag försöker att hitta en lösning till vårt sovrum så jag provar att fråga ändå :)

  Helst av allt så skulle jag vilja hänga upp gardiner i en takskena, precis som på mittenbilden men bort i ett sekelskifteshus med stuckatur i taket. Det går liksom inte att hänga upp en skena då (kommer liksom ganska långt ut i rummet) men det känns inte lika roligt att hänga upp vanliga gardinstångar. Vad föreslår du? Rummet är cirka 4m långt med cirka 3 meters takhöjd. Avståndet mellan fönster och tak är dock inte stort. Vajer mellan vägg och vägg känns inte heller som en bra idé då jag tror att den kommer att böja sig?!

  Tacksam för svar!
  Inez

  SvaraRadera