onsdag 23 maj 2012

ATT INREDA MED BELYSNINGHej, här kommer belysningsinlägget igen. Jag har fått en del frågor, och jag tror att ni som undrar finner många av era svar här.
- Och du, längst ned i detta inlägg hittar du en rabatt på alla dina lampköp!

Belysning är ett inredningskapitel helt för sig. Det ligger ofta inte så högt prioriterat hos gemene man. Kanske är det lite svårt? Men har man väl fastnat för - och köpt hem en - designlampa av rang, då hamnar belysningen högre på listan. Känner ni igen er? Ja, då är ni i gott sällskap. Det är så våra vanor kring lampinköpen ser ut. Och intresset växer. Så för att ta reda på hur trenderna ligger till idag, har jag intervjuat grundaren av nätbutiken Belysningsdesign som säljer lampor i alla de former.

Vilken typ av lampor säljs mest till kund; bordslampa, golvlampa, taklampa, spotar...?
Det som säljer mest är taklampor och vägglampor. Detta beror främst på att dessa normalt inte tar utrymme från övrig inredning. En bordslampa eller golvlampa tar ju upp yta på golv, bänkar och fönsterbrädor. Belysning ligger inte så högt på prioriteringslistan hos gemene man. Något som är på rejäl frammarsch är kristallkronor. När någon väl köpt en kristallkrona är det ganska vanligt att man fortsätter på samma spår och knuffar upp belysningen på prioriteringsskalan.

Har ni någon storfavorit som säljer extra mycket nu?
Just nu är det tidlösa lampor som säljer mycket. Bland annat den klassiska Moster och även kristallkronor.

Märker ni av någon stiltrend som säljer bra nu? Moderna lampor, eller kanske vintage inspirerat, eller något helt annat?
Jag tror att man vågar sig på lite mer färgglada och utstickande lampor numer, det stilrena börjar släppa. Det är bara att kila in på Hemnet och se hur folk har det hemma, det målas vitt på väggarna och köps ljusa möbler. Därför vill man gärna bryta av med en skön färg och form på bl a textil och belysning. Kristallkronor är något som ökar hela tiden och det är inte de moderna utan de mer klassiska. Men vi har även en modern kristallplafond som blivit populär på kort tid.

Om du skulle ge ett par enkla tips - vad skulle du säga var viktigast att tänka på när man inreder med belysning hemma? Många ljuskällor? Dimbart? Mixa spotar, karaktärslampor med skärm mm mm?
Ett normalstort rum bör ha ca 7 ljuspunkter för att få upp en bra spridning på ljuset samt att för få ljuspunkter kan ta för mycket uppmärksamhet. Dimmer är nästan alltid att rekommendera för att få upp rätt stämning i rummet. Om man har möjlighet att dölja en ljusslinga t.ex bakom en gardin eller under en möbel så kan detta ge en skön effekt. Det finns ljusslingor med LED-lampor som man enkelt kan korta ned till rätt längd samt styra med fjärrkontroll, både ljusstyrka och färg. Dessa blir mer och mer populära. Spotar bör användas i rätt miljö. Det är speciellt att föredra i badrum och hall eller trånga utrymmen. 

Det ni, det var matnyttigt även för mig. Att kristallkronor var så på framfart? Men det följer nog i vintagevågen som råder, förstås. I kollaget har jag blandat de mest populära lamporna som beställs just nu, av er där ute kära läsare, och alla hittar ni här.
Kollage studio karin
Bilder via BelysningsdesignRABATT! Alla studio karins läsare får 10% rabatt på sina lampköp, gå in på Belysningsdesign och i kassan när du handlar skriver du koden: lampor2012PS Lampor innebär ju även val av ljuskälla. Så för dig som även vill läsa om det kommer mer här:
Val av ljuskälla är inte alltid det enklaste. De gamla glömdlamporna försvinner och ersätts idag bäst med halogenlampor som kostar lite mer men har samma varma sken och brinntiden är dessutom dubbelt så lång. Dessa går även att dimra med en elektronisk dimmer. Det finns även dimmbara lågenergilampor. Lågenergilampor har normalt ett kallare sken men en brinntid uppåt 8000 timmar. Sedan finns det LED-lampor. Dessa ska ha en speciellt dimmer anpassad för LED. LED-lampor har en extremt lång brinntid och drar lite energi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar