fredag 25 maj 2012

MATERIALMÖTEN - STENTRAPPOR OCH UTEPLATSERUteplatser kan stylas strikt rakt, funkis, eller mjukt och bulligt och mer i engelsk trädgårdsanda. Det beror på hur du trivs, och vad huset har för arkitektur. Men det viktiga är att ha fler materialmöten än bara staket + asfaltgång + gräs. Jag gillar verkligen när man har många fina materialval och snygga materialmöten. Ska du ha funkis och stramt så gör du raka skarpa övergångar, och vill du ha romantiskt så låter du övergångarna vara mjukare och inte så strikta, låt växterna bölja lite mer. Men många materialval - det ska de vara :) Ovan har man en stensatt uteplats, sjösten istället för synlig rabattjord (jorden skall ju aldrig synas, det är ju bara...jord), grön växtlighet (buxbomsbollar som dessutom bidrar med rondör) och så trä i form av utemöblerna. Allt är materialval som spelar samman för uteplatsens karaktär. Till och med zinkhinken tillför något, lite blankt uppfriskande i bilden.Här har man sjösingel nedanför stenplatsen, så att uterummet känns lite större innan gräset tar vid bortom bildens kant. Och visst är det en fin buske i "svart" i höger i bild. Gillar när man har in lite kontraster i "materialvalet" ute.
Har du en stor stensatt uteplats kanske du vill få in lite grönska, och då kan ett utskuret hål på detta sätt användas till växtlighet.
Granit hör till min absoluta favorit utomhus. Det är så vackert och håller ju för evigt. Här har man blandat formen på samma sten så att det ser ut som olika materialval, eller materialmöten; stram granitsten (trappstegens ovansida) möter naturlig sten (trappstegens framsida) möter den oregelbundna gatstenen möter asymmetriska granithällar i olika färger på väggen.Fantastisk bild med många och lyckade materialmöten. Och en liten rosa accent i krysset där allt möts! Så fint och genomtänkt. Det blir verkligen harmoniskt då.
Gräs kan ju också behandlas som ett ytskikt i trädgården, och det syns tydligt här.Stora naturliga stenar är ju också ett "material". Här ligger de bredvid en lila petunia (gissar jag?). Åh vad jag längtar tills jag har en stor trädgård att ta tag i , då ni, då ska jag åka hit  varje dag och handla sten. Jag kan gå där och kika som andra tittar på blommor :))) Vända och vrida och klämma på stenar i alla de former. Suck så kul det blir den dagen.


Bilder Stenbolaget1 kommentar: