tisdag 15 maj 2012

PLATSBYGGD BOKHYLLA STORLEK HELVÄGGHar ni tappat bort musten i huset med bara vita väggar och kanske inte så mycket tavlor ens? Då kanske ni ska satsa på en stor och maffig bokhyllevägg. Det finns inget som ger karaktär och tyngd till ett rum så som en bokhyllevägg. Men om ni skall låta bygga den så gör gärna många mindre sektioner i hyllan som ovan. Då får ni ett snyggt rytmiskt mönster (böcker har ju en tendens att ligga lite hullerombuller...) och intrycket blir inte för stökigt. Lagom är bäst alltså. Eller, i detta fall, städat är bäst ;) En bokhylla kan man låta bygga i 19 mm mdf och måla vit. Använd snickerifärg, glans 40 (halvmatt) minst, så att man kan torka av dammet och så att färgen håller. Och sandpappra framkanterna så att det inte ser billigt ut! Vill ni ha lyxkänsla på bokhyllan låter ni tillverka den i massivplank, furu, men då blir materialåtgången avsevärt dyrare. Jag älskar verkligen den vita basen mot böckerna och mattan, designfåtöljen och det slipade betonggolvet. Så rätt vintage / nytt blandning! Och pluspoäng för den sirliga spiraltrappan i svart som man anar precis i dörröppningen. 


Bild Bo Bedre dk

4 kommentarer:

 1. Väldigt snyggt! Men kan du förklara: "Och sandpappra framkanterna så att det inte ser billigt ut!"
  Vad menar du?

  /Peter

  SvaraRadera
 2. Jo, man ska inte slarva när man arbetar med mdf, så att det blir sågade kanter som ser lite trubbiga ut, som man sen målar. Det är viktigt att man sandpapprar och bearbetar framkanten på det som skall vara bokhyllans framkant, så att mdf:en är sammetsslät innan man målar. Annars får man ju ett tråkigt lite slarvigt intryck med sågade kanter i framkant. Jämna sammetslena kanter alltså!

  SvaraRadera
 3. Tack. Trodde jag missat nått i stil med "alla sandpapprar väl framkanterna på alla sina bokhyllor nu för tiden. Då blir de ju genast snyggare." Som en generell regel för alla bokhyllor. Tänkte ta fram sandpapperen och jobba på alla mina Billy för att se om de blev mindre billiga. Men då förstår jag. Det finns inga genvägar till den perfekta bokhyllan.

  SvaraRadera
 4. ha ha... nä, inte sandpappra Billy den är ju redan slät :)))))))

  SvaraRadera