söndag 9 september 2012

ETT MODERNT KÖK SOM PASSAR FUNKIS - OCH STEN VS PARKETT?Hej Söndag! Ibland blir det bara helgen kvar som alternativ, så idag har jag hunnit med ett kundbesök på andra sidan stan i ett vackert hem i ett fint villaområde. Ett mycket trevligt möte hos ett par med smak och en önskan om ett nytt kök. Arkitekturen är funkis och de önskade - och jag håller helt med om - att man skall hålla de moderna linjerna som talar väl ihop med funkisarkitekturen. Men utan att för den saken skull bli för slätt och tråkigt. Ett enkelt/stramt kök blir bäst om det får ha lite exklusiva detaljer som att skåpen är inbyggda mot tak, och att skåpen får avslutas mot släta utanpåliggande stommar istället för att bara "monteras upp på väggen". Jag brukar ge mina kunder i uppdrag att hitta en inspirationsbild vi kan utgå ifrån, en stil. Och de hade valt denna fina bild, ett kök från detta hem som jag visat tidigare. Diskussion kring stengolv eller parkett uppkommer ibland - och man skall försöka välja utifrån vilka funktioner man föredrar. Estetiskt är båda lika snygga.

Sten är bra för golvvärme, det är slitstarkt och en investering som håller väldigt länge. Och känns exklusivt. Det som talar emot sten är att tappar man (barnen) ett glas så går det i tusen bitar, och stengolvet kan vara lite stumt och hårt att stå och arbeta på. Men det kan man ju faktiskt lösa med en toffla ;) Man ska även välja en slitstark sten (marmor, granit, komposit) och inte en porös som kalksten för det är känsligare mot fläckar. En matt yta ger ett varmare intryck än en hårt polerad. Kan ge hårt ljud i köket, men då kan man jobba med matta etc.

Parkett kan vara lika exklusivt - det finns ju fiskben och vackra holländska mönster - och trä håller bättre om du tappar ett glas, det är mjukare för kroppen att gå på. Men det slits hårdare av vatten, samt om man har en altandörr i köket så slits den vid entr'en där. Det har även en begränsad livstid med golvvärme under. Har du otur spricker plankorna och "lever" allteftersom värmeväxlingen sker, och parketten kan vara slut efter 10 år. Ger i alla variationer ett varmt och ombonat intryck, samt dämpar eko-ljud bättre än sten.
Och de moderna stommarna då? Jo, på denna bilden blir det tydligt vad jag menar, alla skåp avslutas mot en täcksida eller inbyggda lister. Ska man ha inbyggda spotar måste taket sänkas ca 10 cm, och vill du inte göra avkall på takhöjden får man välja en utanpåliggande spot. Varianten ovan är riktigt snygg och talar väl i detta formspråk stramt/funkis/modernt. Japp, det var dagen hittills, nu ska jag ta tag i söndagsprojekten i hemma! Trevlig söndag kära läsare :)PS Fick höra från en vän igår att en tjej på hans jobb minsann bara följde en enda blogg, men den läste hon slaviskt för den var så bra. Och det var min blogg. Sååå roligt att höra sånt, det blir man så glad av och jag känner att bloggen gör sitt jobb och hittar er inrednings-konnäsörer därute :)


Bild Per Jansson


6 kommentarer:

 1. Håller helt med! Du är jätteduktig och jag blir inspirerad av dig! Vi har liknande smak och du lär mig alltid något nytt. Hejja Karin!!

  SvaraRadera
 2. Vad snyggt! Och tack för tänkvärda ord om köksgolv. :-)

  SvaraRadera
 3. Vilket bra inlägg! supersnyggt!
  Vi är också i tagen med att göra om vårt kök ( kommande vår ) och med det hela entréplan som innefattar vardagsrum, kök och en stor hall. Vi bor i ett funkishus från 1937 och jag vill ju gärna ha ett klassiskt funkiskök, min man vill ha det topp modernt. Detta är ju ett alternativ även om det är topp modernt och inte särskilt klassiskt haha! Gillade verkligen detta kök. Lycka till med ditt projekt.

  SvaraRadera
 4. Förresten såg jag att det där huset fortfarande är till salu!! Jasså?? Det som var på rea och allt!

  SvaraRadera