onsdag 5 september 2012

DESIGNSTOLAR I SALIG RÖRA - OCH HUR MAN MÖBLERAR MED FÄRGERJag får så många många frågor om hur och vilka designstolar man blandar - och med vilket bord? Hur skall man tänka för att få ihop det? Jag brukar förespråka designmatchning-med-avvikelse för att få det lite spännande och inte så slätstruket. Matcha formen på bord och stol - men låt färgerna avvika. Eller tvärtom låt färgerna på bord och stol vara lika (vita, ek, svarta...) - men låt då i ställlet formen bryta av. Jag kallar det "1 lik 1 olik" på mitt eget hittepåspråk. Ovan har man gett sig på en stilig missblandad variant, med fler variabler än 2 men som ändå matchar väldigt bra. Vid första anblick är stolarna hipp som happ. Men nej. Stolarna - sinsemellan - matchar varann i färgspråk (det rundade ovala) och de binder även ihop sig i de svarta (svart stol och Eames Sidechair har ju svart i kryssen). De har även samma designstuk, alla är designade på 50-talet. Stolarna pratar så väl att trots att man blandat så många är de inte krylliga i ögat utan passar ihop bra. Till detta har man en miljö som är ganska "i bakgrunden" och inte tar för sig. Väggarna är vita, bordet är diskret vitt och försvinner. Dessutom har bordet en liten liten detalj, trälinjen i bordsskivans kant - som talar med Eames träben. Hängde ni med? Så här är det en lik-olik-lik vals med väldigt många variabler :) Man ser även att hela rummet harmonierar för att man har en väl ihophållen färgskala på enkla grunder alla kan ta till sig: Håll dig till ca 3 färger. En färg kan vara i ett helt raster av nyanser förstås.

1) Basfärg - skall förekomma mycket. Här vitt.
2) En till färg som kan återkomma ganska mycket. Här den röda-rosa-koppar-orange skalan.
3) En accent/kontrast som förekommer ganska lite. Här det svarta.

Lycka till där hemma, annars har jag en hel uppsjö matchningstips av bord och stol under "möblera".Och PS Skalan vitt-svart--trä-smutsrosa som jag älskar! Jag skall visa mer från detta hem, jag lovar :)

Bild RumUppdatering: Fick en kommentar av Rebecca som skriver att hon hört att i målning (konst) skall man tänka - gällande färgkombinering - att det skall vara "mostly, some and a bit". Låter som ett enkelt ordval för att komma ihåg, och som att mina teorier stämmer :) Tack för kommentaren

4 kommentarer:

 1. Jag läste en gång i en bok om akvarellmåleri att man skulle tänka "mostly, some, and a bit" när det gällde färger. Vilket stämmer ganska bra med det du skrev ovan. Mycket användbart i måleriet, och tydligen även i inredning!

  SvaraRadera
 2. älskar lamporna!! vet du var de kommer ifrån?

  SvaraRadera
 3. Jajamen, det är Tom Dixons Copper lamp. :) Karin

  SvaraRadera
 4. Borden var superfina, vet du var man hittar liknande? Eller samma likadana. :)

  SvaraRadera