fredag 25 januari 2013

SVART KÖK TILL SEKELSKIFTE
Heej :) Jag har visst bara måndag och fredag i det virtuella livet på bloggen, eller förresten det verkar vara bara måndag och fredag i det analoga livet också. Alla dagar bara försvann medan jag stod med näsan i ett par (många många par) bruna flyttkartonger. Inte helt lite jobb det här med att flytta ett hem på två vuxna tre barn och en hund. Men inne i mitt huvud är det inte bara bruna flyttkartonger, där tar en helt ny verklighet form. En verklighet som ser ut så här på utsidan får imaginära nya rum iordningställda inne i mitt huvud hela dagarna lång. Så här? Eller så här? Eller sååååå? (tänktänktänk) Just nu funderar jag ganska hårt på ett svart kök. Vasaru-saru? Sarusvartkök? Japp. Och då menar jag inte dekadent svart, utan elegant svart. Och då finns det bara ett sätt jag tänker mig; med carrara skivor, vitt kakel (eventuellt i halvförband), gärna utan överskåp med kakel upp till tak, eller i bröstningshöjd som ovan, gärna med mässingsdetaljer, rutigt golv, snyggasnygga lampor typ Jieldé eller Bestlite. (Nu hör jag min plånbok ligger och gråter ute i hallen...), vita spröjs och så svagt grå väggar.
Skåpen i sig då? Jo, de måste vara utanpåliggande stommar, och inte mdf luckor utan gedigna i trä i vilka man kan ana träets liv under färgen. (Dessa stommar och luckor från Kvänum.) Mina beslag skulle vara kaxigare, i större metall, i läder eller rent av marmorbollar.
Ytterligare ett svart kök, med carraraskiva till. Här har man ett överskåp som ett fristående vitrinskåp, som en egen möbel.
Så här skulle det också kunna se ut. Gärna. Samma kök igen som första bilden överst. Detta kök är fotat för Sköna Hem och kommer också från Kvänum. Schackrutigt marmorgolv har man här, och svagt ljusgrå väggar. Och mycket mycket fönster och dagsljus, en huvudförutsättning för att jag skulle prova på ett svart kök. Det ska upplevas som mer ljust än mörkt, om jag ska prova mörka luckor. Inga överskåp skulle jag vilja ha heller (om det går) för det blir så tungt upptill med svart. Jag tycker de har lyckats riktigt bra i detta kök. Tufft och elegant så det skriker på samma gång.
Favorit i repris. Igen. Ett måste är lampor i samma genuina klassiska stil, jag kan sträcka mig fram till 30-talslampor (ganska nära 00/10-tal och känns ok) och då gärna lampor i stil med Jieldé som här ovan, eller som Bestlite som vi hade nedpendlat i vårt radhuskök.


Och detta kök som jag glömt var jag hittat. Också svart utan överskåp. Och målat golv denna gång, men fortfarande i rutigt. Fint. Jahaja, det var dagens tankegångar. Nu ska jag ta och ta lite ledigt från flyttkartongerna en stund och känna på solen och de tjugo minusgraderna en stund! Trevlig fredag på er!Bilder alla via Kvänum

8 kommentarer:

 1. Fina kök! Trevlig fredag till dig med :-)

  SvaraRadera
 2. Vilken härlig och spännande tid du har framför dig!
  Själv är jag på planeringsstadiet när det gäller vår fallfärdiga källare som vi tänker blåsa ut totalt, och det är så kul! Jag har såå många idéer, men stor beslutsångest... ;)

  SvaraRadera
 3. Hej! :) Vad fint du har gjort! Jag funderar på att gå Inredningsarktiektur & design på gymnasiet, men vet inte mycket jobben o så.. vad gör du t.ex. en vanlig dag på jobbet? eller är det alltid olika? Hur lätt är det att få jobb inom detta? Jag vet inte mycket om det här !

  SvaraRadera
 4. Go for it!! Älskar svarta kök!!

  SvaraRadera
 5. Ha, vad roligt:) Jag har exakt samma bilder på min moodboard för mitt nya kök. Gillar speciellt Birgitta Örnes tappning av Kvänumköket! läderhandtagen som Kvänum har är mmmmmmmmmmm...Är så glad att jag har hittat till din blogg, vi verkar har samma tankesätt vad gäller inredning så jag får massor av inspiration till vårt nya hus! TACK!!

  SvaraRadera
 6. Hej, vad roligt att ni gillar det. Och att du Anonym t o m har det på din moodboard för ditt kök :) Spännande.

  kram Karin

  SvaraRadera
 7. Å! samma här! Vill också köpa svart. Med skillnad ekgolv, svart granitskiva och ådrad svart lucka i matt-svart. På väggen inga högskåp utan en "industrivägg" typ vitputs, eller vitmålad tegel som får se skavt ut och rufft mot den glansiga granitskivan. Tack för mkt inspirerande blogg!

  SvaraRadera