måndag 7 januari 2013

INFÖR NYA ÅRET, TRENDFÄRGER 2013 OCH MÅLA VÄGGFÄRGHej nya arbetsvecka i nya året 2013. Spännande, vad kan det här året föra med sig i form av trender, mässbesök och uppdrag? Vad ska bloggen ha för sig; troligen uppdateras och få ny design (man får ju tröttna själv). Och i år ska det bli ändring på fotofronten, nu ska här läras foto-de-luxe! Jag har skaffat "proffsglugg" som fotografen jag köpte den av kallade sitt uber-super-objektiv som är dyrare än ett kamerahus. Nu ska jag bara hämta andan och ladda om bössan (plånboken) och skaffa kameran också. Sen ska här fotas så det står härliga till. För bloggen, och troligen också för den nya stående läsarfråge-sidan jag har i år i Hus & Hem magasinet. Många uppdrag väntar på svar i inboxen (ja, jag befinner mig fortfarande i mitt parallella universum i alperna och kommer att ha ledigt en vecka till innan jag tar tag i den överfyllda inboxen...). Men jag börjar i alla fall denna årets första arbetsmåndag att kika på trenderna inför 2013. Säg Ja till framtiden! Så börjar Flugger färg sin trendspaning, och menar att vi behöver säga ja till entusiasm och framtid. Vi har dragit ned på vår konsumtion som svar på en tid som lidit av ekonomisk kris och nyväckt ansvar (för miljön troligen). En ny tidsanda har väckts med optimism och ett Ja till allt livet har att erbjuda. Låter fint väl. Och själva färgerna då?Ur trendkartan "Dimman" finns de finaste färgerna tycker jag. Bleka blågrå färger som skall påminna om dimmor och moln, med det vita i mitten av denna tidlösa färgskala, och skarpa konturer som suddas ut. Helt galet snygga toner.Ur trendkartan "Epoken" inspireras färger ur vår egna historia, släktminnen, askar i garderoben, gamla sidenband och minnessaker, blekta färger från det förflutna. Ur denna tänkta minnesbild framstår en blek dämpad färgskala i ljuvligaste smutspasteller.

Och hur gör man då när man skall välja färg på väggen? Ja, pasteller och framförallt grå kulörer är så levande att de kan dra iväg åt ena eller andra hållet när de kombineras med ditt golv (har du vitt golv eller ett starkt gulnat parkettgolv? En färgglad matta?), dina fönsterstorlekar och dagsljusinsläpp spelar in,  har du en kraftigt färgad soffa som får den grå kulören att skära sig? Ja, det finns ingen genväg kring detta om man skall ha svagt färgade kulörer eller grått med underliggande färgtoner; dessa underliggande färgtoner kommer obönhörligen att vakna till liv av solsken och mattkulörer och bli bra eller skära sig. Så måla upp minst en halv kvadratmeter på väggen av den tilltänkta kulören, gärna på en skuggig vägg och en i direkt sol. Ställ en soffkudde intill om den är starkt färgad. Och låt färgen torka, den ser alltid annorlunda ut i burken. Sen kan du ta en kaffe, sätta dig på en stol och fundera en kvart på vilken av färgerna (kanske har du provat 2-3 nyanser) som är bäst. Och ett till tips är att tänk på att om du väljer en färg ur ett färdigt sortiment som Flugger, Alcro eller dylikt så vet du inte färgnumret i framtiden om just denna färg tas ur sortimentet. Väljer du en färg med NCS nummer (som är ett universalt färgnämnarverktyg) så kommer den att finnas i all framtid då dessa färger blandas på recept. 
Bilder Flügger

4 kommentarer:

 1. Äntligen en blogg med massor av härliga tips och intressanta inlägg. Superfina miljöer! Jag är mållös:)
  Hälsningar Daisy

  SvaraRadera
 2. Nämen, så fint sagt :) Tack Daisy!

  SvaraRadera
 3. Kan bara hålla med Daisy! / Marie

  SvaraRadera
 4. Hej Karin!
  Så fina färger, håller fortfarande tycker jag! Jag ska måla pärlsponten i vårt kök och är ute efter en ljus blågrå färg som drar lite åt lila, tänk slitna franska fönsterluckor... men det är så svårt att hitta rätt ton, skärmarna gör om det mesta tycker jag och sen stämmer det inte med verkligheten. Har du något tips på färg? Mvh / maya

  SvaraRadera