torsdag 11 april 2013

ENTREDÖRREN ÄR VIKTIG! - OCH VÄLKOMMEN IN I ETT VACKERT JUGENDHEMHäromdagen var jag hemma hos en god vän och inspirerades av utbyggnad och renovering. Detta är ett fantastiskt vackert jugendhus som renoveras i rätt stil, och just nu ritas lite burspråk och takkupor och förstoring av kök till detta hus av en husarkitekt. Jag var där och bara insöp all inspiration. Infallsvinkeln i jugendhemmets renovering är byggnadsvård; att göra allt i rätt stil med rätta material. Och så anpassas inredningen till 2013 med en nypa nutida smak och materialval; ljusa färger och vitlaserat blandas med klassisk kalksten. Och vips blir det ett hem som känns väl avvägt i sin arkitektoniska stil och väldigt vackert 2013. Entrédörren i original bråkar lite, men är den så här vacker så blir den förlåten det mesta. En liten passus här är att mitt sekelskifteshus har en plastig åttiotalsversion av sin egen originaldörr, med pålimmade spröjs!! Ah! Gör om gör rätt! Som tur är har jag en originaldörr i en entré bak mot trädgården. Den tröga men vackra dörr skall få flytta till framsidan istället i min entré... Ett tips är att ett härligt gammalt sekelskifteshus, eller ett genuint funkishus för den delen skall ha en originaldörr. Det sätter hela känslan att kliva in i ett hem. Är dörren plastig och lätt fladdrig och har pålimmade spröjs så känns den inte så sekelskifte. Eller funkis. Eller 1700-talsgård. Eller 60-tal. Inga plastiga lätt fladdrande entrédörrar känns rätt, kan man säga ;) Och det är ju ditt hems allra första intryck på dig och besökaren, att få kliva in genom ytterdörren! Att låta renovera originaldörren är ett mycket bra alternativ, att dagligen få njuta av att ta tag i en mycket väl designad dörr i rätt stil med ett hantverksutförande som knappt går att få tag på idag. Är din entrédörr bortrenoverad helt och hållet så finns det original att få tag i på byggnadsvården eller Blocket. Eller - om budget finns - så beställer man en ny dörr i originalstilen på ett kunnigt hantverkssnickeri. Denna dörr ovan, i klockren jugendstil, är nog en av de vackraste jag har haft förmånen att få träda in genom i ett privat hem. Den är helt grym! Vindfånget lite längre in med sina spröjs förhöjer hela känslan, och tar besökaren i etapper utifrån - lite in - helt in. Ah dessa arkitekter från svunna tider och kunnandet om vårt välbehag när vi rörde oss utifrån och in.
Och jugendtrappan, också välbevarad och helt i rätt stil. Jugendstolpar i tyngre rak stil med profileringar. Allt målat i mild stockholmsvitt så att det känns mer nutid (för originalträet kan ju kännas mörkt för många idag, så här hundra år senare.) Visst är det fint :) Och tack för en trevlig dag H!Bild studio karin


2 kommentarer:

 1. Hej!
  Verkligen underbar stil på detta hus du beskriver. Mild Stockholmsvit låter så perfekt. Vet du möjligtvis vad kulören/fabrikatet heter? Så svårt med vitt.
  Tack på förhand
  Mia

  SvaraRadera
 2. Hej! Den färgkod man vanligen menar med stockholmsvit heter NCS 0502-Y. Fabrikat bör vara oväsentligt, då alla färgbutiker kan bryta enligt NCS koden ovan. Lycka till! :)

  SvaraRadera