onsdag 24 april 2013

OM VIT FASAD
Hej! Det märks att det är vår i läsarfrågorna...många frågor om målning av fasad. Helt förståeligt då det är säsong för det nu. Framförallt frågan om jag kan tala om ett bra färgnummer eller namn och märke för en snygg vit fasadfärg. Jag är rädd att det är en omöjlig fråga, eller en fråga i stil med "hur långt är ett snöre". Jag ska förklara varför det här med vita fasadfärger är svårt. Det är för mig (och alla) omöjligt att säga ett färgnummer som kommer att upplevas vitt på ett hus likadant vitt på ett annat hus. Det beror helt och hållet på hur ert hus ser ut, materialet? Är det trä, liggande eller stående panel? Skugglinjerna från liggande eller stående panel spelar med i hur vi upplever färgen på hela väggen. Är det puts? Grov puts, jämn puts? Samma sak; skuggverkan från putsytan/storleken på ojämnheter "blöder samman" med den upplevda vita färgen och resultatet blir mer eller mindre vitgrå i vårt öga.. Intilliggande färger spelar också in; andra nyanser och kontrastfärger i socklar, foder och mur spelar in och "drar med sig" den vita i olika riktningar? Arkitekturstilen spelar in. Ett gammalt hus i sekelskiftesstil som inte skall vara krispigt funkisvitt upplevs nästan Tippexvitt om det faktiskt blir funkisvitt - just för att vårt kulturella arv och förväntan av hur sekelskifteshuset skall se ut tolkar med. Så har ni hittat ett hus med en vit fasadfärg på nätet som ni gillar så är mitt tips detta: printa ut bilden på huset ni gillar, ta med det till en färghandel och beskriv er fasad (material), husets stil och arkitektur och säg att ni vill uppnå resultatet på bilden. Sedan får ni förhoppningsvis med er 2-3 färgprover olika vitt. Nu går ni hem och målar på en sydfasad och en i skuggan, för inte ens ert eget hus kommer att upplevas lika vitt på sina fyra sidor inbördes. Så måla någon kvm i sol och någon kvm i skugga. Och sedan - när det torkat - kan ni välja och jämföra. Ta tid på er. Glöm inte att om det skall till andra nyanser eller kontrastfärger runt foder och fönsterbågar så måla även det intill de olika vita ni har så ser ni om den vita fasadfärgen ni valt drar iväg i blålila eller för gult eller grönt... Jo, en sista grej. Färgprovet inne i färghandeln ser helt olikt ut som det kommer att göra uppmålat utomhus. Atmosfären trollar med färgen. Ute blir färgen mer klar och ljusare. Så en grumlig senapsgul inne i färghandeln blir ljust vackert klar herrgårdsgul utomhus på en stor fasad. Ni hör ju: Det finns ingen genväg om man skall bli hundraprocentigt nöjd tyvärr! Lycka till där ute :)

Ett milt vitt hus, upplevs ändå ganska kritvitt pga att det har starka kontraster i svart. Men, denna vita är troligen ganska varm och mild med mycket gult i sig.Ett hus som har puts med liten kornighet kan bli så här klart vitt. Märk att husets 20-talsarkitektur nästan upplevs som 30-40-talsfunkis för att det blivit så modernt vitt.
Ett funkishus med vit fasad och svarta foder. Ett funkishus 30-40-tal kan bli i stort sett hur vitt som helst. De designades så.
Ett sekelskifteshus (jugend eller nationalromantik) som eg är ganska grått. Men eftersom det har så gammal arkitektur, och vi brukar uppleva dessa hus mycket mörkare (röda, bruna) så upplevs det gentemot vår förväntan som ett faktiskt ganska "vitt" hus.
Bilder hemnet

2 kommentarer:

 1. Kloka och bra råd - jag önskar att alla människor som ska måla om sina hus läste detta. Tyvärr är det många som väljer fel...

  Hurra för din intressanta, lärorika och inspirerande blogg. Du är duktig!

  Varma hälsningar,
  Maria

  SvaraRadera
 2. Vad bra skrivet! Det finns inga genvägar till den perfekta färgen ;) vi håller på att måla vår fasad just nu. Efter mycket fungerande och provmålande.

  SvaraRadera