tisdag 4 februari 2014

STOCKHOLM FURNITURE FAIR 2014

Hej! Mellan kunduppdrag och nya stora steg med det egna företaget (mer info kommer...) så hann jag klämma in ett mässbesök på Stockholm Furniture Fair på öppningsdagen idag. Danska Guest of Honour GamFratesi hade gjort en snygg monter i lobbyn, fotad slampigt med min mobilkamera idag - då jag fick lämna stooorkameran hemma idag pga tekniktrassel. Så, gryniga snapshots med mobil får ni nöja er med. Jag kollade in några stora leverantörfavoriter, och i vanlig ordning kikade jag mest på monterdesignen i kombination med produkterna för att destillera ut trender. Några inredningsdrag återkom i flera snygga montrar och hos stora leverantörer. De med fingret i vädret. Och de mina vänner - de är de inredningstrenderna som råder just nu. För de som designar mässmontrarna, de brukar ha näsa för trender och bra just-nu-känsla!

GamFratesi klockade in alla de nyanser som känns rätt just nu, alla de grå nyanser du kan tänka dig, och fortfarande den nu typiska smutsrosa och många petrol-ljusblå-grönblå-nyanser. 
Petroleumblå. Helt som trendanalyser har förutspått, är det stort i år, den grönblå-slash-petrol-blå-nyansen, och den dök upp i många montrar. Bilden överst ovan hos Gubi, som visar klassikerna Bestlite i mässing. Mässingslamporna kom ju förra året, och de berättade att det lagts enoooorma ordrar på armatureran i mässing, och det produceras inte i helt snabb takt, så väntetiden är lång m a o. Men kul med en fullträff, så grattis Gubi. Soffa i petroleum-grön-blå sammet, med matchande marmorbord från danska Eilersen. Vilket tar oss till nästa spaning.
Marmor. Men hallå, det finns ju ingen hejd. Det är bord, lampor, accessoarer, det är överallt. Nu finns det en uppsjö snygga marmorbord med kaxiga underreden, och det verkar inte mättas på efterfrågan. Det är väl trenden för naturmaterial och det äkta som består, saker av värde som inte skall kasseras nästa år. Och det är i o f s bra. Men spännande att se fler nyanser än den vita carraran, som bild från Eilersen. Såg i grönt (bilden över ovan), svart och alla de grå nyanser som finns.
"Trenden för naturmaterial och det äkta", skrev jag ovan. Och ja, naturläder som förra året syntes på detaljer och puffar har i år slagit på stort och klätt stora soffor i var och varannan monter. Ingen soffleverantör med pondus hade missat naturlädersoffa. Eilersen, Juul, Swedese osv. Så, i naturligt-och-exklusiva-materialvals ära; många stora soffor helt klätt i naturläder såg jag. Och kände mig som en tjej med fingret på pulsen då jag spejat på denna soffa till barnens tv-rum i ett helt år snart utan att slå till :) På bilden en soffa i helt annan prisklass, exklusivt från Juul. 
Ingenjörskonsten. Att Gubi med Bestlite är stora har ingen missat. Lampor i sann ingenjörskonst från 30-talet. Jieldé har också peakat och varit superstora. Och i år kikade jag på en nyuppseglad klassikerfavorit som jag hittills bara sett på bild; Lampe Gras. Snyggt i display på bilden ovan. Också armaturer i sann ingenjörsanda. Häpnadsväckande bra design i leder med en rörlighet man inte fattar att man fick till i en så snygg lampa redan på 20-talet. Men så är det. Dessa ingenjörslampor bänder och vrider sig 360 grader flera gånger om och lyser runt hörn med sådan elegans och klass att de skämmer ut de moderna lampfabrikörer som bara rätt och slätt skapar en kopia som kan höjas och sänkas och helt missar vad som är så fantastiskt med de klassiska ingenjörslamporna från 20- och 30-talen. Så go Bestlite, Jielde och Lampe Gras. Just den sistnämnda har en fantastisk historia; en fransk familjefabrik som föll i glömska då alla män i familjen drog ut i krig, och som stod som den var lämnad tills nuvarande ägaren kikade genom de dammiga fönstren och upptäckte den lampskatt som var därinne. En klassiker i dvala, återuppväckt i nutid. Vilken törnrosasaga va? Fabulous design never goes out of style. Det var mina favoriter, och spaningar idag. Troligen kan man ta med sig vad man vill från mässan, och detta var sett med mina ögon. Bild studio karin
1 kommentar:

  1. Tack för en bra rapport!
    /Från en som inte kunde komma.

    SvaraRadera