fredag 2 mars 2012

INREDNINGSARKITEKT ELLER INREDAREGodmorgon fredag! :) Idag såhär på veckans sista arbetsdag lägger jag in lite jobb-bilder, skulle behöva fylla på med lite mer av den delen som ingår i mitt jobb som inte är gardiner och kuddar.... Ni är många som skriver till mig och frågar vad man gör som inredningsarkitekt, och hur blir man det. Jo, inredningsarkitekt blir du genom att läsa på universitetet; antingen på arkitekthögskolan i 5 år - då blir du husarkitekt som specialiserar sig på inredningsarkitektur. Eller så läser du direkt till inredningsarkitekt på Konstfack i Stockholm eller HDK i Göteborg. När du är klar på någon av dessa ovan får du använda dig av titeln MSA som betyder Medlem av Sverigers Arkitekters Riksförbund, med tillägg I för Inredningsarkitekt eller A för Arkitekt. Jag läste på arkitektuniversitet i Brighton i England för jag ville läsa tillsammans med husarkitekter och inte bara inredning eller "soft furnishing" som det heter där. 
En inredningsarkitekt jobbar oftast på arkitektbyrå och mesta tiden ägnar man åt CAD och att konstruera ritningar. Är det nybyggnation jobbar man tillsammans med husarkitekten i tidigt skede. Ovan "FÖRE" visar jag ritningen som vi tog emot av husbyggaren för vårt hus i alperna. Och nedanför visar jag hur jag ritade om fasaden och ändrade ritningen så att den passade den interiör jag hade skapat där inne. Man gör även koncept, arbetar med materialprover och presentationer, träffar möbel- och textilleverantörer för att ha koll på utbudet. Projekten är hotell, restauranger, butiker eller hemmiljöer. Men det sistnämda är inte så vanligt, inte på byrå i alla fall. Men som egen företagare gör jag nästan bara hemmiljöer, så jag gissar att ni som behöver hjälp med hemmet oftare vänder er till mindre byråer/ privatpraktiserare än stora arkitektbyråer? 
Inredare (som skulle heta Decorator) kan du läsa till på de flesta folkhögskolor, eller tom vara egenlärd. Det finns många kurser i inredning. Hur ni förvaltar den utbildningen och vad ni pysslar med efter det är fritt. Inreder hem, stylist, jobbar på magasin, i butik, driver eget, är med i tv.... vad ni vill :) Så nu vet ni. Och nej, käraste sötaste intresserade, jag behöver ingen praktikant just nu men tackar för era förfrågningar :) 


Bild studio karin, ritningar studio karin
PS I kölvattnet efter detta inlägg har jag uppdaterat och förtydligat min flik som visar min design och tjänster för privata hem, klicka här för att se hur den fliken ser ut nu.


2 kommentarer:

  1. Tack! Johanna

    SvaraRadera
  2. Jag har funderat på att bli inredare, nu fick jag lite tips. roligt :)
    M

    SvaraRadera