måndag 12 mars 2012

MAROCKANSKT KAKEL ELLER FISKBENSPARKETT I KÖKET
Hej på er, och hej nya vecka! Idag tar jag och kastar mig rakt in i en favoritfråga; material val. En läsare med det delikata problemet att välja golv till sitt blivande kök. Köket är vitt med utanpåliggande stommar. Det blir rektangulärt liggande kakel, grå stenskiva, och vilket golv? Vit-och-grå-rutigt? Vitvaxad fiskbensparkett? Eller marockanskt kakel? Jaaaaa, du.... Detta är en fråga om vilket stiluttryck ni vill ha hemma, men lika mycket funktion och skötsel. Ett rutigt golv (som ovan) gör sig vackert i alla lägen. Har man dessutom grå-vitt så blir det inte lika grafiskt framträdande som ovan, utan lite mer sobert och lugnt intryck. (Därmed inte sagt att jag inte gillar svart-vitt, jag älskar det. Men det starka grafiska kräver sin harmoni runt om...) 
Ett snabbt moodboard reder ut synintrycken. Vitt kök med utanpåliggande stommar, denna köksbild är lånad från Byggfabriken som också har detaljerna i kollaget. Vitt liggande kakel, vintagelampa, och hakar i rätt ton. Golvet jag har lagt till är nu klassiska Voltaire från Marrakech Design. Som ni ser tar det för sig lite, och ger mycket intryck. Starkt intryck. Man får hålla ett stilrent kök i övrigt för att klara av ett sådant här vackert golv. Det tar för sig, som en tavla. Kom ihåg att väljer man klinker (rutigt eller marockanskt) så har du ett lättskött golv. Torka av och så är det bra. Det är slittåligt. Går fantastiskt bra att ha golvvärme under. Som negativ aspekt kan man tänka på att tappar du ett glas är det inte fråga om utifall det kanske går sönder, utan i hur många tusen bitar det går sönder. Man får splitter över heeeeela golvet. Fråga mig, jag vet. Vi hade klinker innan vi bytte till parkett. Dessutom upplever många att man blir trött i ryggen av ett klinkergolv i köket, man står mycket still (vid spisen, vid diskhon) och det tär på ryggen när det är så stumt.

Och så fiskbensparketten. Om ni laserar vitt och mattlackar så är den tålig i kök. Oljar ni vitt så måste du olja in och sköta golvet årligen, och golvet kan vara lite känslig för vatten om det är oljat. Men fiskbensparkett kan man konstatera att det är vackert som en dag. Klassisk och troligen tröttnar du aldrig på den. Fanstastisk mot det mesta, lugn och harmonisk. Tappar man det där glaset finns ju chansen att det håller på just parkett. Det är inte lika stumt, man har mer svikt i golvet och inte lika tungt för ryggen att stå still. Men det är inte lika slittåligt i ett kök som klinker. Och eventuellt blir ett parkettgolv slut med åren om det har golvvärme under. Det lever ju med kylan och värmen, och krymper och sväller om vartannat och detta kan skapa sprickor med åren. Kanske får du slipa och lacka om golvet om 5 år, men vad gör det? Kanske 10 år. Ja, nu har ni fått lite att tänka på :) Jag svarar nästan aldrig "det där är snyggast" punkt och slut som ni märker, utan som inredningsarkitekt gillar jag att analysera materialvalet mer än så. Alla dina alternativ är snygga, välj utifrån det som passar just din familj mest estetiskt och funktionellt! Lycka till :)


Bild 1 Kvänum 
Kollage 1 Byggfabriken och Marrakesh Design, Kollage 2 golv här

4 kommentarer:

 1. Oj vilket utförligt svar:-)!Jag har en undran!Vi har bestämt oss för att ha ett Unoformkök classic med ek och vit lamell,endast bänkskåp på ena sidan och sedan högskåp med integrerade vitvaror.Vitt liggande klinker eller ???på den vägg där det är bänkskåp.Hall och kök går i varandra.Tvekar mellan kalkstensgolv,ekparkett (matt) eller vitlaserat ekgolv.Vi har även en stor öppning in till vardagsrum där det ligger lackat ekgoöv från -58!!
  Skulle gärna skicka en skiss till dig om du vill!
  Bästa hälsningar Ewa-Maj Falk

  SvaraRadera
 2. Hej, ja ibland tar jag ut svängarna, i frågor som ger ett naturligt inslag i bloggen och dessutom kan vara lärorikt för alla läsare :)
  Om ni har classic köket i ek skulle jag absolut välja liggande kakel (för visst menar du på väggen? Klinker brukar man använda för att benämna golvplattor ) för att få horisontella linjer att överensstämma med de horisontella linjerna i classic köket. Har ni ek på luckor så bryt av med golvet, annars blir det för tungt med allt i samma ton. Så vitlaserad ekparkett blir toppenfint, precis som kalkstensgolv blir. Vitlaserade parketten blir ok mot parketten i vardagsrummet. Eller så tar ni kalkstensgolv i hall + kök. Men har ni ytterligare ett annat golv i hallen så blir det ju tre sorter om ni tillför kalksten. Så i så fall vitlaserad parkett... Svamlar jag? Hoppas du förstår resonemanget. Lycka till,
  Karin

  SvaraRadera
 3. Hej!

  Ta gärna en titt på nätbutiken missalicia.se, där hittar du spännande brittiska märken.

  Vänliga Hälsningar,
  Miss Alicia

  SvaraRadera
 4. Så snyggt! Karin, nu blir jag sugen på att flytta och inreda på nytt ;) (är ju knappt klar med huset..) Marokanskt kakel vore en dröm i köket! Tusen tack igen för all härlig inspiration och lärdom som du sprutar ut :) Kram K

  SvaraRadera