tisdag 6 mars 2012

VÄRLDENS VACKRASTE GOLV?Det finns trägolv. Och så finns det trägolv. För flera år sedan steg jag för första gången upp i en monter på möbelmässan, en monter som var belagd med Dinesen träplankor. Jag stod bara och gapade, så länge att den danska damen i montern kom fram till slut och skrattande inledde en trevlig konversation. Jag hade aldrig sett så breda tiljor någon gång, och stod och funderade på hur brett trädet var. Eller hur lång en tilja var egentligen! Jag fick lära mig att det fanns upp till 17 m långa tiljor, och dessa var 600 mm breda. Försök föreställa er det, det är en planka som är lika bred som er köksbänk och lika lång som ett standardkök tre gånger om. Detta är många år sedan, och sen dess är golvet en kändis som används av Starchitects runt om i hela världen. Wingårdh, Pawson, Hempel... många kända namn på Dinesens hemsida. Ovan en vitalaserad variant i ett av mina favoritprojekt i Sverige; Gert Wingårdhs eget torp. Jag älskar allt i det huset; golvet, men allra mest detaljen med spalterna i spontväggen, som gör att man skymtar naturen utanför. Så där som man gör i gamla lador där väggplankorna torkat och krymt ifrån varann och skapat mellanrum. Tänk er solspelet på golvet en solig dag! Eller effekten utanför en mörk kväll.
Mer från Wingårdhs torp.
Och ett privat hem i Danmark (med en lampa som jag har i sovrummet!). Golvet är så fantastiskt fint när det är så här vitlaserat.
Ett hem i London.
Det var dagens "I wish". Jag lägger detta till mina favoriter så har jag det där. Ha en bra dag!


Bilder via Dinesen

8 kommentarer:

 1. Så otroligt jäkla snyggt! Jag håller helt med om att golvet är väldigt viktigt. Detta ska jag lägga till i minnesbanken för vår kommande renovering. Har en känsla bara av att detta alternativ är ett dyrt alternativ... Tyvärr :)
  /Kristina

  SvaraRadera
 2. Hej Karin!Har nu gjort tre försök att kommentera men vet inte om det funkat !Du verkar vara den person jag söker just nu!Kanonblogg!Jag önskar hjälp med inredningsförslag/design av en lägenhet på 114kvm från -58 i Norrtälje!Kontakta mig gärna!Bästa hälsningar Ewa-Maj falk

  SvaraRadera
 3. Hej, du är välkommen att kontakta mig på min mail, karin@ studiokarin.se så ska vi se om jag kan hjälpa dig :)
  Vänligen
  Karin

  SvaraRadera
 4. Hej Karin. Sikke et dejligt blogindlæg :-) Det er altid skønt at se, at andre også er glade for det vi laver ved Dinesen. Og de billeder, du har valgt, viser virkelig nogle helt fantastiske hjem!

  SvaraRadera
 5. Hej
  Blev också mycket (!!!) kär i detta golv, som nu finns i mitt nybyggda hus. 40 cm breda tiljor och de längsta är 15 m långa., vitsåpat, I love :))))

  SvaraRadera
 6. Hej, vilken underbar blogg. Vet du möjligtvis Karin vad det är för golv som du skriver att du önskar dig och lägger till dina favoriter ovan? Jag vill så gärna ha det golvet. Tacksam för svar!

  SvaraRadera
 7. Hej, vilken underbar blogg! Karin, vet du möjligtvis vilket golv det är som du skriver att du önskar dig ovan (I wish golvet)? Jag vill också ha det! Tacksam för svar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jacquline, har du läst texen. Den handlar om Dinesen golv, och har en länk till den hemsidan. Jag vet inte exakt modell, men det är det märket.
   Karin

   Radera