torsdag 8 mars 2012

ROTTINGSTOLEN - UR SKÄMSHÖRNET IN PÅ SCENEN IGEN



Det finns ett café i Nacka Forum med gungstolar i rotting. Där brukar jag fika med mina småtjejer, de dinglar fram och tillbaka tills de slår i någon bordsgranne och vi får be om ursäkt. Det slog mig häromdagen när de gungade i dessa - identiska med rottinggungan ovan - att det var sällan en möbel rört sig så tydligt från skämsrummet tillbaka in i finrummet igen. Danska Sika's rottingstol kom på 50-talet. Och för en möbel att få vara designad i dansk 50-talsanda - det är högklassigt det! Och sen hände detta:



......oohhhh aouch. 70-talet kom emellan. Med randiga orangea fulkuddar dog den trärena rottingstolen skämsdöden. Vem har inte som liten varit hemma hos en kompis med mindre designintresserade föräldrar som hade dessa hemma?


Och så återuppstånden från de designdöda så här. Stilren, nämen-är-det-inte-vackra-linjer-där-ändå, har-ni-sett-vilken-fin-stol-på-nytt-född, och naturligtvis danskt stylat a la 2010-tal. Rottingstolen har till och med blivit så poppis att liknande hittat till IKEA som ingen missat.



Och rottingstolen förekommer i skönt stylade sommarkataloger. En annan rottingstol än just Sikas förekommer kuddstylad med produkter från Linum. Och så den nakna Sika stolen som den ser ut idag. Och på 50-talet. Fin och förlåten.


Bild 1 Kerstin Norsdström mäklare, 2 Sika, 3 Linum, 4 Sika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar