måndag 10 december 2012

KAKELUGN, OOMPF OCH GRÅ NYANSER
Hej nya vecka! Efter vad som känns som en period av husarrest pga stormvarningar och sjuka barn i evigheter får mig att drömma om nya hemmiljöer. Man kan ju få cabinfever i sitt eget hem helt klart. (sorry för Dolphsvenskan, men vad heter det? Hytt-nojja? Instängdhetsångest? Klaustro?) Hittar en stämningsfull bild på sköna hems hemsida (fotograf Lina Östling) som visar - tadaaaaaaaa - en kakelugn. Jag hade en fin liten sån när jag bodde i stan i ynglingaår. Men inte sen dess. Nu är det snart dags igen, jippie!! Denna vackra fina ovan är helt vit. Gör sig förträffligt mot den ljust grå väggen och vita foder och snickerier. Lovely! Och den snygga grafitgrå väggen i rummet bakom sätter en snygg tyngd och kontrast till vardagsrummet. Gillar tavlorna och ramarna med, lite ooomph med äkta konst och gamla ramar. Ganska trött på alla-lika-ramarna hemma och skulle vilja blanda med någon mer antik ram. Det enda som inte faller mig på läppen är vedlådan, det blir aningen för shabby för mig, en stil som inte är min personliga favorit. Jag hade föredragit en korg, möjligen flätad metall. (Sorry för surtanten som sitter på axeln och viskar.)


 

Ljust plankgolv och vitt sponttak tillsammans med generöst dagsljusinfall gör att man kan ha en ganska mörk vägg. Fönstrets foder blir väldigt framträdande och vackra med kontrasten.
Visst kan man ha sängen framför fönstren om man inte har en annan given vägg att ställa den  emot. Men se upp med kallras som gör att man sover dåligt. Har man kallras så kan man blockera den med en tjockare gardin på natten. Har man som här dessutom elementet vid huvudet så får man ha det på ganska låg värme. Eller så kan man ha en sänggavel (kanske så hög som till böckerna i mittfönstret bara) för att blockera ut både för varm luft och/ eller kallras mot huvudet. Annars väldigt vackert och vilsamt färgsatt sovrum! Gillar bänken för pläden.
Älskar harlekinrutiga målade golv, som är målade på plankgolv. En riktigt gammal sekelskiftesklassiker, och ännu äldre metod, som kom till för att man ville få golvet att se ut som att man hade lagt schackrutigt marmorgolv men ekonomi eller tillgång eller byggteknik inte tillät det! Så fint :) Hela hemmet ser du här.


Bild Sköna Hem/ Lina Östling

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar