tisdag 11 oktober 2011

DETALJER FÖR SEKELSKIFTESKÖK

Bild Byggfabriken

Jag gillar verkligen när man renoverar ett hus och försöker tillgodose husets originalarkitektur. Som att ett sekelskifteshus gärna får ett kök och badrum i en stil som flörtar med sekelskifte. Visst kan det vara häftigt att bryta av med ett modernt kök också i en stilmix. Men ett kök är en väldigt långsiktig investering. Och tänk på att stilkrockar mest troligen är snyggt i nutiden, dvs med samtidens ögonmått mätt, när man tycker om alla stilar man krockat hemma! Ni förstår kanske vad jag menar om jag säger "ett sekelskifteshus med toppmodernt kök från 80-talet". Då förstår ni. Köket var säkert urhäftigt och snyggt när det gjordes på 80-talet, liksom sekelskiftesarkitekturen. Men allteftersom tiden går faller 80-talsstilen i onåd och krockar bara med sekelskiftesstilen. Men hade man satt in ett kök som flörtade med originalstilen i sekelskifte så hade man nog inte tyckt lika illa om köket tio år senare... Vad är det som gör ett köks stil då? Jo, luckorna så klart, men också valet av stänkskiva och detaljer! Detaljer. Detaljer. Vill man gå helt in på stilen sekelskifte så kolla på denna bild ovan från fantastiska Byggfabriken. Här är det materialvalet framförallt som sätter tonen. Kakel i liggande band, med fasade kanter. Och marmorskiva, med stilrätt diskho. Och kranens vred.


....och dessa små godingar! Det säljs egentligen som fönstervred, men de kan också vara klassiska gamla dörrvred på överskåpen i köket ovan.


Här är vridbeslaget på en kökslucka i vitrinvariant. Tänk på att ska du ha vitrinskåp - då ska du vara typen som tycker om att ha städat inne i skåpen med! Eftersom det är insidan som syns.På lådor matchar man då med denna variant, liggande. Också från Byggfabriken.


Och så blir resultatet så här fint! Inga kommentarer:

Skicka en kommentar