fredag 24 januari 2014

UPPDATERAR ETT BEFINTLIGT KÖK - FRÅN DATERAD TILL NUTID
Hej fredag! Här kommer ett moodboard med ett jobb jag skissar på, en makeover av ett befintligt kök. Köket är fullt funktionsdugligt, har bra placerad arbetskök (spis, vatten etc) och bra stommar som fungerar. Men de inneboende är så trötta på den daterade looken, och vill inte lägga en astronomsumma på att byta ut ett fullt funktionsdugligt kök för att de tycker det är "fult". Så vad göra?

FÖRE. (Bilder lånade pinterest. Men bilderna beskriver köket i fråga.) Golvet i köket är ett travertine marmorgolv med fogar som blivit mörka. På tok för dyrt att slita ut köket för att lägga om ett marmorgolv med golvvärme för att vilja göra, i detta fall. De mörka fogarna ger ett rustikt bondköksintryck, som man inte gillar i detta hem. Övrig inreding i hemmet är mycket mer modern. Själva köket har vita luckor, med körsbärskanter, som sänder det rätt in i 90-talet. Så, var börjar vi med detta kök för att ta det in i 2014?
Först och främst, foga över de mörka fogarna med ljus grå. Detta för att dra det gulbeiga golvet lite mer åt grått och lite kallare. Detta även för att få ihop det med övriga hemmet som går mer i vit-grå skala. Så; foga över med ljusgrått. Med ljus fog blir golvet mycket yngre och får en modernare look.EFTER. Och sen då, efter de ljusa fogarna på golvet? Alla stommar målas vita, och luckor hade kunnats lämna in på vit lackering. Men i detta fall är de mikroknottriga, så luckorna får man ta mått på och beställa från snickeri i vitt. Släta vita matta luckor för att puffa det väldigt klassiska golvet i en mer modern riktning. Inte profilluckor m a o. En köksö skall adderas, dels tar det bort mycket av golvet man inte gillar, dels för att det behövs. (Köksbild hittad här.) Om man bara hade adderat vitt kök så blir golvet ganska gult fortfarande. För att lura ögat att tro att golvet är ganska ljust och vitt, så addera även mörkare färg som mellangrå - exempelvis på luckorna på köksön. Denna grå kommer dessutom att passa bra med de nya golvfogarna. Över köksön en lampa, exempelvis Lampe Gras taklampa. Vit stänkskiva (ev slät, eller mosaik eller kakel i samma färg som vita luckorna utmed köksväggarna), och en kaxig stor kran (bild hittad här) som också andas mer attityd och nutid. Beslag exempelvis Superfronts Wire i rostfri metall, barstolar med lite modern attityd samt grå marmor ovanpå alltihop som bänkskiva. Det finns möbler med carraramarmor i vardagsrummet intill, så att välja en marmorskiva i grått med liknande ådring som carraran binder ihop stenskivorna i hemmet, trots att de har olika färg. (Tänk alltid på ådringen när du matchar sten!) Barstolen på bilden är Navy Barstool, (men är man ute efter att göra en budgetrenovering är ju den naturligtvis lite dyr, men den har rätt stil...). Ja, det var ett kök som fått en ansiktslyftning. Nu är det kväll folks, önskar er en toppenfredag!Kollage studio karin


3 kommentarer:

 1. Oj! Vi som tänkt att göra om vårt kök utan att riva ut allt, men inser nu att vi också har mikroknottriga luckor, med bokram. Vi som tänkt måla dem bara. Blir det aldrig bra att måla dessa?

  SvaraRadera
 2. Det kan vara svårt att få färgen att sitta.... Den släpper, och håller troligtvis inte så länge med det underlaget. Men ni kan ju provmåla en lucka och se, det är ju bättre om man bara gör en temporär lösning och byter på sikt. Men som sagt, håller kanske inte helt bra. // Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för infon! Får provmåla en lucka och se hur det blir. Har två småbarn också (1 och 5 år), så köket lär behöva göras om om några år ändå. Lika bra att vänta med den stora renoveringen tills de är lite äldre.

   Radera