lördag 25 januari 2014

ATT INREDA MYSIGT I NYBYGGDA MODERNA HUS
Hej lördag! Idag blir det bostadsspaning, roligast så på helgen :) Jag har fått en del frågor om att inreda nybyggda hus, där inte "myset" redan finns inbyggt i form av kakelugnar och spröjs, utan där man får tillföra en mjuk mysig karaktär till huset själv. Jag gillar absolut nybyggda hus, arkitektritat modernt kan vara riktigt bra. Det svåra är som sagt just att få stora raka ytor mysigt inredda så att man slappnar av och trivs och inte känner sig som att man bor i ett galleri med akvariefönster. Det kan dessutom eka i stora tomma utrymmen med kala väggar, så det första tipset är att jobba med att ha åtminstone någon bokhyllevägg samt tak-till-golv gardiner i de riktigt stora rummet som vardagsrum-som-ofta-löper-över-i-matrum-samt-kök. Och mattor! Hoppa absolut inte över mattorna. en riktigt stor matta under vardagsrumsgruppen som har rum för både soffa och fåtöljerna ovanpå mattan, så att det skapas en ordentlig rumskänsla runt den möbelgruppen. Det objekt vi tittar in i idag har lyckats skapa riktigt mysig miljö i ett kanonfint modernt hus. Ovan lager-på-lager-lösning med vardagsrumsgrupp och strax bakom en bokhyllevägg med en bautafåtölj som skapar ytterligare ett litet eget vardagsrum-slash-modernt-bibliotek.

Har man mycket stora fönster utmed hela väggen - och man saknar mjukare och mer ombonad atmosfär - så skall man styra bort från gardiner som är ett gäng kontorsslitsar i vitt på en kedja, som hänger från golv till tak. De är solskydd för kontor. Punkt slut. De tillför inte atmosfär, de tar inte upp så mycket ljud, och är inte jätteroliga att titta på. Nej, gör som i detta hemmet. Välj tak-till-golv voilegardiner (tunna, genomsiktiga) som hänger veckigt och räcker till att dra för hela längden vägg där fönster finns. Exemplariska gardinhängningar i detta hem faktiskt.
Mattor mattor. Skapa olika-rums-känsla med flera mattor i stora öppna ytor. Betona att matgruppen är ett eget matrum genom att inte hoppa över mattan under bordet. Och även här; gärna en riktigt stor som sväljer stolar och en bra bit ut från kortsidorna på bordet. Känns huset kalt och opersonligt är varma toner en självklar hjälp att få det varmare, så jobba med röda färger, trärent, läder etc som känns varma och ombonade att titta på. Och mycket belysningspunkter, i hörnen golvlampor, nedpendlat över bord och flera lampposter runt soffbordet.
Ett smart planerat genomgångskök, stort och ordentligt men ändå undangömt bakom trappen. Högskåpsvägg snyggt samlat på ena sidan, arbetsbänk på andra sidan. Very smart, very snyggt, och very Gert Wingårdh som faktiskt ritat huset! Så sammanfattningsvis för att skapa mys i moderna hem; tänk på textilier och mattor. Stora mattor, mattor som betonar rumskänslor för vardagsrumsgrupp och matsalsgrupp. Gärna varmt färgade om hemmet känns kalt och kallt med stora fönsterpartier vintertid. Gardiner skall vara golv till tak, vara generösa och veckade. Använd gärna varma materialval som ull, läder, äkta mattor, mycket växter och generöst med accessoarer som dekorkuddar, och glöm för guds skull inte tavlor av ordentlig storlek så att de inte blir frimärken på väggen i ett stort öppet planerat våningsplan. Stora tavlor framförallt bakom soffan och vid matbordet. Ja, för inredningen gäller more is more, när själva arkitekturen är less is more, kanske man kan säga. Välplacerat, välkomponerat, och håll absolut en röd inredningstråd då man ofta ser genom ett helt våningsplan på en och samma siktlinje. Hela hemmet ser du här.Bild Gadelius

4 kommentarer:

 1. Hej Karin! Tack för alla fina tips och råd tillsammans beskrivande bilder. De är alltid så bra dina råd, oavsett vilken typ av boende man har. Har aldrig lämnat en hälsning tidigare men kände idag att du bjuder på så mycket att nu så måste jag lämna en liten kommentar. Önskar dig en fin lördagkväll! Merja

  PS. Håller verkligen med dig om kontorslamellerna!

  SvaraRadera
 2. Tack Merja! Det var snällt sagt, en riktig feelgood kommentar :) Kul att du uppskattar bloggen och tipsen, glad att du lämnar kommentar också.

  Karin

  SvaraRadera
 3. Måste tacka för ett riktigt bra inlägg! Jag är en utav dem som efterfrågat detta och nu fick jag ännu mer inspiration inför vår flytt till en nyproducerad lägenhet. TACK för en superblogg med oändigt mycket inspiration och läsning! Jag ser fram emot massor av fler tips inför vår "nystart" i vårt nya boende!

  Ha en riktigt fin vecka!

  mvh
  Therese

  SvaraRadera
 4. Tack själv Therese :) Glad att du gillar inlägget, och att du efterfrågat det.
  mvh Karin

  SvaraRadera