torsdag 26 september 2013

DEN FÖRSTA TYPEN AV ELBELYSNING FÖR VÅRA HEM - DEN SK STALLYKTANApropå att det mörknar ute nu om kvällarna, så känns ju utebelysning aktuellt. Gysinge påminner om detta med lite info om stallyktan. Som egentligen inte alls är en stallykta - utan belysning för huvudbyggnaden eller mangårdshuset! Det är när man har renoverat och bytt ut mot modernare varianter som man oftast bara brytt sig om att byta belysningen på själva huvudhuset till samtida varianter. Och lämnat belysningen som den är på ekonomibyggnader, uthus och gårdshus etc. Så där blev de kvar, dessa lampor, och fick med tiden namnet "stallykta" för att det var där man fann dem. Men så var alltså inte fallet från början. Elen kom i början på 1900-talet, och då kom utebelysningen på vanliga hus. Och då såg utebelysningen ut så här. Punkt och slut. Så vill man ha en passande lampa på alla typer av äldre hus så skall den se ut så här, för det var den första varianten. Gysinge säger så här:

"Därför att det är ofta mer "rätt" med en tidig elektrisk 1900-talslampa på ett 1700-talshus, än t ex en gaslykta i "gammelstil". Står du alltså i ett val mellan lampmodeller från olika epoker, bör du välja en typ som var vanlig då huset elektrifierades, inte när det byggdes. Effekten blir om inte annat, väldigt mycket mera upplyst."denna klassiska variant av belysning är eg inte en stallykta, även om de nu kallas de i dagligt tal. Och de var först på husväggen.

Utebelysning för funkis har jag visat tidigare, här.Bild Gysinge

2 kommentarer:

  1. Följer din blogg o gillar verkligen dina inspirerande o samtidigt informativa inlägg! När vi letade ytterbelysning till vårt 1920-tals hus hittade jag kulturbelysning.se Ett otroligt utbud, rejäla delar i gjutjärn och visade sig vara flexibla när vi ville ändra i ursprungskombinationeb. Tips :)

    SvaraRadera
  2. Tack för kommentaren Susie! Skall komma ihåg tipset :)
    Karin

    SvaraRadera