lördag 28 september 2013

ETT FANTASTISKT FÖRE-OCH-EFTER-RESULTAT - FÄRGSÄTTNING PÅ TRÄHUS
Hej! Idag har jag en riktig solskenshistoria att dela med mig av. Två systrar vände sig till mig gällande en släktklenod till hus som funnits i släkten sedan det byggdes. Detta sekelskifteshus - i stil någonstans mellan jugend/nationalromantik - skulle få ett efterlängtat ansiktslyft på utsidan. Det skulle målas om och systrarna hade kört fast i inspirationen och idéer. Jag gjorde ett par färgsättningar till dem. De valde en av mina förslag, och resultatet är så fint att jag är både stolt och glad att ha varit del av detta resultat! Alla bilder i dagens inlägg har systrarna tagit och mailat till mig, jag är så glad att jag får visa dem!
Några fönster behövde bytas ut och var redan inköpta, och de var vita. Så de vita fönstren var en utgångspunkt som jag ritade jag in. Man efterfrågade också ett ljust hus, så jag gav fasaden en vit fasad. För att inte huset skulle se för modernt och stelt ut som vitt var jag mån om den vita sponten skulle vara gulvit/äggskal. För att behålla den värme som fasaden hade med den ursprungliga färgsättningen (gult och brunt) arbetade jag in rött som värmer intrycket. Den engelskt röda dörren är också tidstypiskt för denna stil. Knutbrädor fick bli lindblomsgröna, som gör sig enastående tillsammans med det röda! Lägg märke till hur sten som är ett naturligt material lever med färgerna intill den! Den tar upp färgen intill och "blöder ihop" med färgen, de lyfter varandras pigment - eller polariserar dem i varsitt håll. Mot den vita fasaden är grundstenen klart och vackert stengrå....
.....medan den intill den gamla fasadfärgen är ganska brungul!

 Entrépartiet är slående vackert med sin nya engelskt röda dörr :)
Systrarna lät måla alla dörrar röda, inklusive altandörren på balkongen. Och funderar nu på att gå "all the way" med att ge alla fönsterbågar samma röda kulör. De vita nybeställda fönstren kändes lite för moderna, som nya fönster gör, speciellt när man inte väljer träfönster. Men, det är enkelt och underhållsfritt med nya fönster (som ex plast och aluminium ). Så jag har full förståelse för att man väljer nya fönster. Men man skall komma ihåg att träfönster har en genuin känsla som är svårslagen. Och att huset kan kännas ganska så annorlunda utan sina originala. Så, ja, om ni vill få de nya fönstren att smälta in mer i huset och se ut och kännas äldre kan ni visst måla dem engelskt röda. Altandörren och dess röda spröjs är ju ljuvlig!

En solskenshistoria! "Tanterna i området, som kände våran farmor, brukar gå förbi och tala om hur glada de blir när de ser huset. Ibland kommer okända människor in, som stannar till för att berätta att de tycker att huset blir så fint. " Tänk så rörande, det gör mig uppriktigt glad! Och visst blev det vackert? Nästan så jag skulle vilja trolla med trollspöet och fara över mitt gula hus med denna färgsättning här hemma med :) Tack för bilderna tjejer, och lycka till med huset.
PS Här är färgerna:
Fasad: "Kalkvit", Flugger färg
Foder ooch knutbrädor: 143 "Lind", Alcro
Dörrar: 123 "Faluröd", Alcro


Bilder via läsare/kund


10 kommentarer:

 1. Jättejättefin färgsättning av dig! Wow! Vilket grymt jobb!
  (Fast man sätter ju kaffet i halsen när man hör att de bytt originalfönster (?) till aluminium och plast. Vem går på den finten nuförtiden? År 2013? Man ska ju renovera de gamla fönstren istället! Det är bara gratulera Mockfjärds o co att de lyckats lura ytterligare nån stackars fastighetsägare.)

  SvaraRadera
 2. Tack! Glad att du gillar färgsättningen! :)

  SvaraRadera
 3. Gud så fint! Vilket lyft, det är ju som ett helt nytt hus!!!! Vilka lyckliga systrar.
  Johanna

  SvaraRadera
 4. Jadu, vi hade också valt att behålla och renovera orginalfönstren om vi fick bestämma. Dock var det så att många karmarna var i väldigt dåligt skick och behövdes bytas. Sedan fick vi även rådet av mäklaren att sätta in plastfönster istället för att renovera de befintliga, vilket vi systrar tyckte var otroligt konstigt. Vi har inte rådfrågat något fönsterföretag i denna fråga :) Hade det bara varit vårat beslut så hade de gamla fönstren fått vara kvar, men våran pappa (som äger huset idag) valde att gå på mäklarens råd. Men som vi sagt till Karin, det ger absolut en annan känsla med de gamla fina fönstren!

  Systrarna

  SvaraRadera
 5. Hej! Jag såg tidigare i din blogg ett inlägg om industriella glasdörrar m järnspröjs och undrar om du vet vart man beställa sådana i Stockholm?
  Taaack snälla, Liv

  SvaraRadera
 6. Det var ett riktigt lyft, man tror inte att det är samma hus. Vilken drömkåk det blev!
  Malin

  SvaraRadera
 7. Det här var ju ett av de bättre huslyften man sett. Annars blir det gärna att folk väljer helt tokigt när de skall ge ett gammal hus helt ny färg. Och blandar konstiga val som inte känns bra ihop. I mitt område undrar man lite ibland vad folk håller på med, är de färgblinda. Detta var slående vackert! Kan inte se att fönstren är för moderna, men det kanske bara är nåt man upplever inne. Jättefint tycket jag!
  mvh Anna-Lena

  SvaraRadera
 8. Tack så hemskt mycket för alla fina kommentarer :) Vi är som sagt jättenöjda och otroligt glada över Karins hjälp med färgsättning. Hade aldrig kunnat bli såhär bra annars!

  / Systrarna

  SvaraRadera
 9. Så fantastiskt fint det blev och vilket bevis på att man kan förändra ett hus uttryck med hjälp av färgsättningen!

  SvaraRadera