lördag 14 september 2013

SPÄNNANDE MATERIALVAL I GOLV - OCH BADRUM I KLASSISK MODERN MIX
Hej lördag! Idag har jag hunnit skanna lite hemnet som frukostlektyr, men slås av att allt ser likadant ut. Vita gipsväggar och blank trestavsparkett överallt. Såväl i 1600-talshus på Djurgården som i kataloghus från 1986. Det går ju bara inte an, att man är så materialensidig att man - om man sätts in i en interiör utan att ha fått se fasaden - faktiskt inte har en aning om husets karaktär eller unika egenskaper. Men jag hittar detta objekt idag där man faktiskt lagt möda och tanke på materialval som inte är helt gängse standard. Framförallt golven som valts har fantastiska karaktärer! Huset är från 1912, och har en fasad som inger tyngd (här). Och det ser så härligt ut med dessa fantastiska golv - med personlighet! Hall, vardagsrum (ovan) och flera av rummen har genomgående kalksten. Älskar det. Det ger tyngd till interiören, passande exteriören som verkligen inte går av för hackor!
Det gamla husets interiör har besparats renovering med modern 3-stavsparkett. Här har man lagt härliga tiljor som talar väl med arkitekturen, och de ljust grått målade listverken framhäver stilen ytterligare.
De små men väl disponerade badrummen har fått modern standard passande en stil 2013, jag tänker på de moderna kakelplattorna och den smarta förvaringen i den tjocka väggen, samt duschglaset och wc-stolen. Men det talar väl med husets klassiska arkitektur, dels är ju fönstret väl närvarande och det är ju så klart i husets originalstil (med de rätta beslagen och inga senare varianter). Och det finfina marmorgolvet "lyfter in" den gamla stilen mycket bra ihop med det moderna. Ett klassiskt marmormosaikgolv, med större mosaikplattor i carrara (ser det ut som) och små hörnmosaiker i svart marmor.
Gäst wc:n går i samma materialval, modernt för allt utom det vackra klassiska golvet som sätter hela stämningen. Med så här litet utrymme, som en gäst wc är, och där man vill få plats med en dusch är det smart att använda små plattor för att få till fallet och kunna använda samma material hela vägen in i duschen. (Är det ett större badrum kan man ha större plattor och välja att bryta ned det inne i duschen så klart.)

I köket har man vita kakelplattor som "tapet" på hela väggarna, hela vägen upp till tak. Kaxigt hela vägen runt fönster och fram till köksöns slut där matsalsdelen tar vid. Och visst talar de vita kakelplattorna med grå fog väldigt väl med det inverterade (tvärtom) grå klinkergolvet med ljusare fog? Snyggt. Hela denna våning ser du här. Med dessa fina materialval lämnar jag er, hoppas ni får en fantastisk lördag! :)


Bild Ekenstam fastighetsmäklare

2 kommentarer:

 1. Hej Karin,
  Är i desperat behov av hjälp när det gäller att välja vit färg till element och snickerier. Vi har ett sekelskifteshus som vi håller på att totalrenovera och ska nu välja vit färg. Jag vill gärna ha en varm grå färg på väggarna typ som i det inlägget du hade i feb 2012, bilderna tror jag var från Per Jansson...
  Det enda är att vi har inte så mörka golv, utan vi har breda tiljor som i inlägget ovan :). Tycker 0502-Y känns lite "gul" har även provat halva receptet, 0500-N tycker jag känns lite kall...så himla svårt :(.

  SvaraRadera
 2. Haha! Precis som jag när det kom till det grå. Jag blandade själv tillslut en mix av hälften/hälften av två sorter. Men, de flesta byggvaruhus som har färdigmixade vita (och tror ev Nordsjö har en som heter så) brukar ha en vit som heter Antikvit. Den är snarare gråvit än gulvit. Så håll utkik efter en vit som heter Antikvit. Inte Stockholmsvit, som ju är 0502-Y. Jag ska se om jag kan få tag i numret till Antikvit. Bor ni i Stockholm så har de den i a f på Fredells.
  lycka till/ Karin

  SvaraRadera