onsdag 5 mars 2014

UPPDRAG COMPACT LIVING - INREDA VILLAGARAGE TILL EN GÄSTLÄGENHET
Hej onsdag! Roliga uppdrag finns det gott om! Förra veckan hann jag med att rita om ett befintligt tomt villagarage till en gästlägenhet om 1ROK. Superkul att få addera så mycket funktion och mervärde till en villa. Jag valde att ta bort garagedörrarna och istället sätta in ett stort fönsterparti där, istället för att sätta in gästlägenhetens dörr i befintlig garageport. Detta så att man inte förvirrar med två entrédörrar intill varandra. Huvudentrén låg nämligen lite till höger om garageporten. Så jag lade dörren till gästlägenheten i befintliga fönsteröppningar i husets sidovägg istället, för en mer inkognito gästentré. I garagets nya etta ingick hall, pentry med trinettkök, badrum med wc och dusch, samt ett vardagsrum med bäddsoffa och plats för tv. Jag planerade även in lite garderobsutrymmen. Att tänka på när man inreder små utrymmen med flerfunktion, som att kunna ändras om från vardagsrum till sovrum med en handvändning, är att välja små möbler där det skall flyttas omkring, och möbler med fler funktioner än en. Så, inget stort soffbord som är ivägen när soffan bäddas ut till dubbelsäng. Bättre att välja två småbord intill varann, ev satsbord, så kan man lätt lyfta undan och de kan dessutom användas som sängbord när det är utbäddat. Andra möbler som fick flerfunktion är sideboardet för soffans tv. Det blir i matbordshöjd, och om man hoppas över lådor de sista 60 cm under bänkskivan så kan man skjuta in en köksstol under bordsskivan och sitta och läsa / plugga eller äta vid en bordsplats. Man skall också tänka på hur man placerar dörrbladen, så att man kan öppna dem fast det är utbäddat. Gästlägenheten i detta hem fick en dörr inåt huset också, och det dörrbladet vändes utåt från lägenheten så att det inte slår i en utbäddad soffa/dubbelsäng. Centimeterplanering i förväg! Pentryt kan döljas bakom garderobsdörrar eller ett draperi om man inte vill ha det framme jämnt. 
Ett alternativ med större vardagsrum, då ingen hall planerats in. Dörren är mer direkt i vardagsrummet och döljs bakom ett draperi. Jag föredrar alternativet med entrédörr med egen hall, trots att vardagsrummet blev lite mindre.


FÖRE. Garaget som det ser ut idag, tomt och med garageportar framåt, två fönster på sidan. Ja, det var lite uppdrag från förra veckan, nu in i denna veckans igen. Ses!Bild och ritningar studio karin

2 kommentarer:

 1. fiffigt! Vad kostar en sån här investering. Tror vi är många som har garage som kan användas till kassako!
  Tack för en härlig blogg!
  Annelie

  SvaraRadera
 2. Hej Annelie, vad det kommer att kosta min kund att omvandla sitt garage vet jag inte. Det beror ju på i vilket skick det är i idag, är det torrt, rötskadat, måste värme dras dit, måste vatten dras dit eller finns det, samt många variabler som storlek på garage, materialval, snickarnas offerter, ja det går inte att säga för mig. Men att få ritningar kan jag svara på, så klart! :) Det får man glasklara besked av mig på offert, vid uppdragsförfrågan :)

  mvh Karin

  SvaraRadera