tisdag 6 mars 2012

ATT MATCHA DESIGNSTOL MED RÄTT BORD - del 2Här kommer andra delen av hur man kan matcha designstolar och bord, i uppdaterad version. Igår visade jag ju samma tema, del 1. Då var det möbler med stålben i endera bordet eller stolen, och idag handlar det om möbelgrupper där alla delar är i trä. För visst kan man matcha träbord och trästol enkelt - men jag gillar när det är lite spännande avvikande detaljer i möbelgruppen, nåt som sticker ut!
Ovan Wegners Y-stol som troligen är den mest omtyckta trästolen just nu. I bilden ovan har man matchat bordets färg med repsits, och låtit stolarna själva avvika i svart för lite "bett" i gruppen. Gillar när man får till materialmatchning som att träet matchar rep, i samma nyans men olika material.Samma stol i träfärg, med ett modernare bord. Snyggt med benvinklarna som går ihop, och snyggt med den mörka repsitsen som bryter av.

Härliga klassiska Thonet stolar (150 år på nacken!) med ett mycket modernt bord. Stilkrocken är tidsepokerna, och allt hålls samman av färgen och benslutens form.


Och härliga klassiska Lilla Åland, här i vitt. De kan ju bli lite mesiga om man matchar dem "för lugnt". Här har man slängt med en modern bänk för att lyfta upp det lite.


I svart är Lilla Åland genast lite vassare.


Moderna stolar och modernt bord. Här Excelsa från Stolab (en restaurangfavorit). Formspråket i bordet är så likt stolen, så här har man brutit av med färgen istället.


Bjuder på lite sämre lyckade exempel också så att ni ser vad jag pratar om... I bild 1 matchar bordet och stolen varken i form eller färg. Man har olika färg på bord och stol (trärent och vitt) och så en tredje färg på stolsdynorna. Här blir det lite "jaha? varför står de här stolarna här?". Bild 2 är tvärtom lite lam, allt är för likt. Man hade hjälpt det lite med att ha sadelgjorden i stolsitsarna aningen grå (exempelvis). Och sista gruppen samma som den första. Varken formspråk eller färg binder ihop dem och det känns oharmoniskt.


Är man ingen slav under designstolar kan man ju göra sin egen grej också - så klart. Här står ett stort fett bord och dominerar ett gäng vintage stolar. Men det lyckas också bra så klart, bordet är så dominerande att det håller samman allt. Och stolarna har trots att man inte tänker på det ett likt uttryck - liknande patina, liknande tidsepok - och de flesta är i trä. Hoppas ni blev klokare... Lycka till hemma.


PS Del 1 i denna serie, med stol eller bord med någon del med stålunderrede, finner du här.

PS Vill du se mer i detta tema, där ett snyggt träbord står i fokus och matchas med olika designstolar? Klicka här för ett bord i trä. Och här för ett träbord med ståldetaljer.

PS Snälla du som lånar bildkombinationen ovan, eller vidarebefodrar mina tips, kan du vara snäll att länka tillbaka till mig. Jag har sett detta inlägg omfött många gånger därute... :) Tack


Bild 1 Yellows, 2 här, 3, 4 Thonet, 5 o 6 o 7 Stolab, 8, 9

17 kommentarer:

 1. Tack för ett lika bra inlägg igen :)
  Sara

  SvaraRadera
 2. Superbra inlägg! Gillar Excelsa från Stolab...underbara linjer och kakix i svart ;)

  Ha en fin vecka.
  Kram SOfie

  Ps. Jag har lagt till dig i min blogglista... så nu kommer jag kika in lite oftare :) !!!

  SvaraRadera
 3. Åh vad gulligt, stort tack :)
  Jag lägger dig genast till min lista med, så jag inte heller glömmer bort att kika in lite oftare!
  kram Karin

  SvaraRadera
 4. Åh nu fick jag lite inspiration vad jag ska köpa för bord till mina Y-stolar! Tack
  kram M

  SvaraRadera
 5. Bra inlägg och blogg i största allmänhet!! Jag har funderingar på vad jag ska köpa för stolar..Jag har köpt ett bord med vit skiva och rätt breda träben i mahogny (mer bruna än röda) med ett litet askinslag längst nere på bordsbenet..Benen sluttar utåt. Då är min fråga, vad tror du om en svart pinnstol eller en stol i ask med vit rygg?
  Tacksam för svar!
  Mvh
  Jenny

  SvaraRadera
 6. Jag tror ask med vit rygg låter spännande till vit skiva och mahoganyben...

  SvaraRadera
 7. Tack för en fantastiskt bra, lärorik & givande blogg!!!
  Vad säger Du om ett runt teakbord med svarta/ bruna alt röda öglan-stolar i matrummet? Har Du ngt tips till matsalsrummet som ligger vägg i vägg?
  Mvh Linda

  SvaraRadera
 8. Y stolen. Mmmmmm. Min dröm. Har Eames vita med träben (som ni har också) Älskar den och den kommer passa så bra till vårt stora fina bord som står i ett förråd i Sverige tillsammans med allt annat bohag :-) men en dag så. Som sagt. Y stolen. När barnen är utflugna. När inte spagetti eller yogurt kan fastna i sitsen...
  Kram

  SvaraRadera
 9. Linda, tack tack :) Och jag tror att ett runt bord blir fint med Öglan stolar, formspråken harmonierar (runt) och du kan ta en avvikande färg på stolarna utan problem! Teak och svart är elegant, teak och brunt lite försiktigare, teak och rött lite utstickande som ett utropstecken. Rött borde då också matchas i närliggande miljöer, lite i nån matta eller tavla nånstans.
  Anna K, Y stolen, mmmmmmmumma!! Har samma tanke kring soffbord i carrara, det blir när måla-allt-med-tusch gått över. Och det är ju ett till oskrivet kort (lillebror) som skall förbi den åldern med :)))
  kram

  SvaraRadera
 10. Hej Karin! När du nu ändå tar upp det här med stolar, bord och ben undrar jag om du vet var man kan köpa bara ben till ett skrivbord vi gör själva. De måste vara 71 cm höga, skivan är mdf skiva 3 cm tjock och vit, 240x85 cm. Har redan kollat på Ikea...
  Gulle dig för svar! )
  Irene

  SvaraRadera
 11. Vad är det för bord på fotot med de svarta "lilla Ålands" stolarna... vill ha ett sånt :)

  SvaraRadera
 12. Jättebra tips!!! Har just hittat till din superfina blogg och har verkligen blivit inspirerad. Har du något tips om vilka stolar som kan passa till Malmstens bord "Vardags" från Stolab i såpad björk? I matsalen finns även ett gammalt vitrinskåp i mörk mahogny med snidiga trädetaljer, så det är inte helt lätt att matcha alltsammans...

  Hälsningar Karin

  SvaraRadera
 13. Har du något tips på ett bord som passar till Y-stolarna? Stolarna är svarta med naturfärgad sits.

  SvaraRadera
 14. Hej Karin, tack för en toppenbra blogg! Vi har just köpt bordet Please från Stolab, som du visat exempel på med vita lilla Åland + bänk. Vi hade tänkt köpa sådana stolar, men ser att det blir alldeles för tråkigt... Vad kan man välja till ett vitt bord? Det känns enklare att hitta stolar till ett svart, men vi behöver vitt bord för att lysa upp ett annars så mörkt kök. Oerhört tacksam för svar!

  SvaraRadera
 15. Hej!

  Tack för ett bra inlägg! Jag har nu bestämt mig för att gå på ett högblankt vitt runt bord tillsammans med Eames stolar i grått med träben. Min man var skeptiskt men så googlade han och hamnade hos dig där du skrev om just vikten av att inte matcha för mycket för att intrycket blir så lamt då!
  Så tack för att du fick min man att inse hur snyggt det kommer bli :)

  SvaraRadera
 16. Hej! Vilken bra blogg! Ditt inlägg här har några år på nacken men så intressant! Behöver verkligen hjälp! Vi har ett rejält såpat ekbord med raka tjocka ben. Vill gärna ha lilla åland till detta. Får plats 4 stolar på varje sida. Är sugen på 6 stolar i svart och 2 i grått. Hela inredingen genomsyras av vitt, svart, grått med accent färger. Tror du det kommer att se rörigt ut med olika färger på stolarna eller ska vi köpa enbart 8 st svarta stolar? Tacksam för svar! Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Ja, jag tror nog att de två grå stolarna kommer se lite malplacerade ut. Antingen blandar ni svart och två grå nyanser exempelvis, helt fritt. Lite som Paola Navone gjort, har bara flera olika grå nyanser på flera olika stolar runt ett träbord. Men är 6 st samma färg, och två inte, blir det nog bara tokigt. Helst alla samma, eller alla olika :) // Karin

   Radera