måndag 5 mars 2012

ATT MATCHA DESIGNSTOL MED RÄTT BORD - del 1Här kommer en uppdaterad del 1 i ett populärt tema, som jag får många frågor om. Att matcha sina designstolar med rätt bord. Idag tittar vi på bord och stol matchning där stålben ingår. Ja, man kan ju göra som man vill, och hur man vill egentligen. Men om man vill tänka till så att det sjunger om kombinationen så kan man tänka på en del saker. Jag gillar att formspråket harmonierar med varann i bord och stol - men inte för mycket! Det får inte bli så välmatchat att intrycket blir "lamt" eller helt ointressant. Som såpa på ögonen, intrycket rinner bara av. Det får gärna vara något som sticker ut eller bryter av, som olika materialval eller färg. Eller tvärtom...

Mellan bord &  stol:


- gärna ett formspråk som tilltalar varandra (lika)
- bryt gärna av i materialval/ färg (olika)

eller varför inte tvärtom


- gör det intressant genom att bryta av formspråket på ett spännande sätt (olika)
- du har samma färg/material på bord och stol (lika)

Helt enkelt: 1 LIK DETALJ & 1 OLIK DETALJ.Överst min favoritstol all-times - Eames Side chair med träben kombinerat med ett träbord. Det som är det intressanta är brytningen (1 olik) med vita stolar och mörkt träbord. Och det som gifter ihop formerna (1 lik) är naturligtvis det ljusare träet och alla benens lutning. Mina Eames har jag matchat så här hemma.


Om vi kikar på Eames stolen med stålunderredet så tycker jag absolut att det tunna lätta underredet skall vägas upp med lite tjockare träben (1 olik) för att inte bli för pimpinett. Här har man genialiskt lyckats hitta den lutande vinkeln på bordsbenen som sjunger ihop (1 lik) med stolsbenen.Och vitt och vitt gör det enkelt.


Ååååhhh så snyggt! To-die-for. Men to-spara-en-stund innan man får ihop till de stolarna... Hur som helst, det intressanta är återigen de nätta stålbenens kombination mot de överdimensionerade träbenen. Och de olika formspråken gifter ihop sig sååå bra i att färgen är densamma - och dessutom olika materialval - i läder möter trä. Mmmm.


Här Arne Jacobsens inte så vanliga Grand Prix. Den visas här med träunderrede men den finns också i stålunderrede av mer klassiskt Jacobsen snitt. Formen med de trekantiga formerna i stolsryggarna går snyggt igen i bordsunderredet (1 lik). Men görs lite intressant med att istället ha helt olika färger (1 olik).


Passar på att lägga in det vanligaste misstaget av dem alla. Som jag är så trött på. Jacobsens Myran stolar med Jacobsens Ellips bord. Om vi tittar på den vita kombon så är allt samma samma. Samma formspråk, samma färg. Blir det inte lite tråkigt? Det hjälps i alla fall en halv poäng om man ändrar färgen på stolarna som till höger tycker jag.

Hade jag haft ett Ellips bord så hade jag nog gärna kombinerat det med ett par stolar så här istället. Det var dagens stol och bord kombinations-skola :) Imorgon kommer del två, utan stålunderreden.PS Del 2 i denna serie, med bord och stol endast i trä, finner du här.

PS Vill du se ett inlägg på samma tema där ett väldigt snyggt designbord i trä står i fokus? Klicka här för ett bord helt i trä. Och här för ett träbord med ståldetaljer.

PS Om du lånar bildseriens kombination, eller vidarebefodrar mina tips, snälla söta länka tillbaka till mig. Bloggcurtesy! Tack :)Bild 1e-bay, 2, 3, 4, 5, 6 vill du ha cred kontakta mig

17 kommentarer:

 1. Gud vilket bra inlägg! Tack för inspirationen och en bra blogg! Carina

  SvaraRadera
 2. Å vad jag också gillar bilden som du kallade "To-die-for" :) Vad heter stolarna? Mmmm, vill ha :)
  Kram Linda

  SvaraRadera
 3. Hej Linda, jag har försökt komma på var jag sett stolen hela veckan utan resultat ... Jag hoppas det dyker upp i huvudet igen. För liknande stolar kika på denna sida
  http://www.grandesign.no/collections/interioer/products/paulistano-crom-ramme

  (Obs! varning för sjukt dyr stol...)
  Karin

  SvaraRadera
 4. Hej!

  Här hittade jag mitt drömbord!
  Ska nämligen köpa 8 st härliga vita Eamesstolar med stålunderrede och har supersvårt med att hitta ett schysst matbord till
  där man kan ha 3 st stolar på långsidan.
  Det är det vita bordet med den lutande vinkeln på bordsbenen på bilden med de 8 vita Eamesstolarna. Det ser ju perfekt ut!

  Tack på förhand!

  Med Vänlig Hälsning

  T

  SvaraRadera
 5. Hej T!

  Just bordet på bilden stammar från en google sökning på Eames stolar... Men liknande bord hittar du hos Karl Andersson och söner (bord brygga och ypsilon) men det finns ej i vitt...:

  http://www.karl-andersson.se/?file=products/Category_view.aspx&cid=2&lang=SE&topId=1C1

  och mest lik är nog ett bord från Asplund (sandra) som finns att få i vitt:

  http://www.asplund.org/furniture/sandra.html

  eller Loop stand från HAY också i vitt här:

  http://www.svenssons.se/mobler/1047-matbord/952-loop_stand_matbord/2457-rektangulart_svart.aspx


  Lycka till och välkommen till min blogg! :)

  Karin

  SvaraRadera
 6. Hej! Ska just slå till på ett gäng svarta sjuanstolar och har nu kommit till bord-problematiken. Vad ska jag gå på? Vi är nog sugna på ett glasbord, vad ska man leta efter för underrede isåfall? Trä, metall, stort, litet, form på glasskivan osv? Tacksam för din hjälp!

  Mvh Soffan

  SvaraRadera
 7. Svarade här

  http://studiokarin.blogspot.com/2011/10/myran-stol-glasbord.html

  Form på skivan kan du ta det som passar ditt rum bäst, avlångt/ovalt eller runt. Men försök få ihop underreden med varann.
  (och glas funkar ju med alla färger, men jag visade med vita stolar...)

  Lycka till!

  // Karin

  SvaraRadera
 8. Hej Karin!

  Absolut trevliga och inspirerande sidor att titta in på. Och svar på frågan om hur modernisera "bordet" finns där också.. :) Har ett La Barca bord (Italien, Cassina) av en smal variant, design 1975 av Piero de Martini; gulnat tyvärr men stilen.. så gångbar. (Kanske skulle jag betsa det svart?) Numer tillverkas bordet i ek natur eller svartbetsat. Mitt är i ask och köptes efter ett låångt sparande på tiden det begav sig, slutet av 70-talet. Bordet har betjänat mig många gånger om! Nu så - visst ska jag ta till mig dina tips på perfekta kombos.. så att också detta "retrobord" känns fräscht igen. Och helt rätt. Tack!

  SvaraRadera
 9. Hej Karin, Tackar för alla värdefulla tips du delar med dig! Jag är själv på g att köpa nytt matsalsbord och stolar så detta inlägg var perfekt. Jag har snöat in mig på valnötsbord, typ av märket Naver Collection; http://www.navercollection.dk/index.php/da/produkter/borde/gm-8810-8814 alt http://www.navercollection.dk/index.php/da/produkter/borde/gm-9920-9970
  Har du något tips på stolar till dessa? Mycket tacksam för synpunkter :-)
  Tack på förhand!
  Mvh
  Madeleine

  SvaraRadera
 10. Hej Karin! Tackar för alla fina tips du deler med dig. Jag har ett Arne Jacobsen vitt bord med stål ben och 6 röda Date stolar med stålben. Men vilken lampa ska man ha till? Vi har bara hängt en Herstal med 12 olika smålampor.. Men vilken lampa tycker du hade passat till? (Bor i ett funkishus)
  Mvh Sofie

  SvaraRadera
 11. Hej Karin (oc Linda), angående stolarna "to die for" har jag hittat några liknande på http://www.myhomemyway.se vet inte om de är desamma, men kolla gärna in dom där! I så fall är dom inte alls så dyra:)
  Själv funderar jag på om man kan ha några småfåtöljer runt ett mindre bord typ Mios "Sofia" eller "Medley" Vi är bara tre stycken kvar i hushållet och vill ha en mysig liten hörna där vi kan sitta skönt men ändå äta. Frågan är bara vilken typ av bord man ska ha till? Har letat och letat men får inte ihop det i huvudet...
  MVH
  Mona

  SvaraRadera
 12. Hej, vem har designat det mörka träbordet kombinerat med de vita Eames stolarna? Tack för din fantastiska blogg!

  SvaraRadera
 13. Hej!

  Var kommer det vita bordet på bild nummer två ifrån? Supersnyggt :)


  Hälsningar


  Johanna

  SvaraRadera
 14. Hej,
  Vilken fantastiskt bra information om stil, form och färg.
  Jag har totalt fastnat och behöver din hjälp, om du har tid?
  Hälsningar
  Camilla

  SvaraRadera
 15. Hej Karin,

  Vem har gjort trä matstolarna som du matchar med Ellips bordet (sista bilden)?

  Mvh

  SvaraRadera
 16. Hej!

  Hittade ditt inlägg via en Google-sökning på inspiration för att kombinera stolar och bord! Vi har ett superellips-bord i vitt och funderar på att kombinera med Thonet-stolar. Bordet är köpt begagnat och vi är inte säkra på att vi alltid vill ha det kvar. Dock gillar vi mycket Thonetstolarna. Skulle du rekommendera bruna eller svarta stolar till bordet? Känner mer för de bruna men funkar de till det vita bordet?

  Hoppas du hittar en kommentar som kommer så långt efter ditt inlägg. :)

  Katarina

  SvaraRadera
 17. Hej, vilken inspiration. Vad är det för bord som är kombinerad med Eames stolen med stålunderredet? Supersnyggt. Funderar på ett bord från Hay, deras Loop Stand bord. Finns att få i härliga 250 cm. Vad skulle du råda för stolar till det? Tack på förhand,

  SvaraRadera