måndag 11 juni 2012

MODERN SOMMARSTUGA - MÅLA FURUVÄGGENI vårt land finns det hur många furuväggar som helst. Huuur många som helst. I fjällen, i gillestugor och framförallt: i många sommarstugor. Och vill man renovera bort furulådan (man blir nästan sjösjuk när tak, golv OCH väggar alla är furu...) har man haft en ganska vedertagen "regel" att de skall målas vita, om de skall målas. Men vet ni vad, man kan ju ha kvar "mysigpotentialen" och bibehålla det lite mörkare. Man måste absolut inte bara välja vitt när man skall måla furuväggen. Och man kan låta ett udda rum eller någon vägg vara kvar i furu. I detta fina hem (ur Bo Bedre.dk) har man valt gråa kulörer för att ge interiören en dovare känsla än vad vita väggar hade gett. Grått golv, vitt tak och vita foder har man (nästan) genomgående för att binda ihop alla ytor.

Snygga färgklickar i tavlor och accessoarer, mycket trärent och rotting för att värma intrycket. I dessa rum har man en alldeles "lagom grå" vägg; mjuk och varken för hård eller för mesig. Denna grå skulle jag gissa att den ligger på 25-35% svärta, och neutral, dvs mellan NCS 2500-N och NCS 3500-N. Det vita säkerligen 0500-N.
I ett angränsande rum har man valt en kontrasterande grå på väggen, väldigt mörk grafitgrå eller nästan-svart, gissar NCS 8000- till 9000-N. Det ljusgrå golvet och de vita fönsterfodren fortsätter in här och bildar en snygg palett ihop. En så här mörk vägg gör ett rum mycket mörkare och mindre (väggarna "kommer in i rummet") men i detta rum har man så fantastiska och stora fina fönsterpartier att det blir inga problem. 
Och nästan det häftigaste rummet, här har man blivit lite galenpanna. Störtskönt. Man har valt att behålla furuväggen i detta rum, men teamat ihop den med ett fräckt svart-vitt rutigt golv! Så härligt, och ganska annorlunda än de "snälla" furuväggar man ser i semesterstugorna. Hela spektrumet ljusgrå-grafitgrå-vit-och-svart-med-trärena-väggar bidrar till ett mustigt intryck, och med fingertoppskänsla i möbelval, accessoarer och belysning är detta ett mycket väl utfört koncept i uppdaterad sommarstuga tycker jag. Eller vad tycker ni?


Bild Bo Bedre.dk


2 kommentarer:

  1. Jättesnyggt! Hade dock inte varit lika tufft om det varit pärlspont istället för timmer ;) Det gör ju stor skillnad tycker jag.

    SvaraRadera
  2. Oj vad snyggt och fräscht!!
    /Lena

    SvaraRadera