torsdag 24 mars 2011

MATCHA MARKISER MOT HUSET?
Det här med markiser kan ju också vara ett tricky beslut. Och nu menar jag inte bara att välja mellan tekniken det finns att tillgå, utan i första hand färgval. För det första är en terassmarkis kanske inte det snyggaste man kan tänka sig, men tänk så bra att man får ett extra uterum under de soliga månaderna! Vår baksida blir så galet varm så från maj kan vi inte äta frukost ute ens om vi inte har markisen ute. Och de behöver inte bli så tokfula! Glöm randiga glass-kiosk varianter, och bannlys volang-kanter (vad äääääär det med volangkant??!) och håll dig borta från grälla färger. Plocka istället upp någon neutral färg från fasaden eller grunden så blir det snyggt.Enklast är finast. Vitt, rakt, fint. Ljuvligt silat solljus under markisen också, och det blir inte för mörkt inomhus.

Bild Solskyddsdesign

 Om man oroar sig för att den vita markisen inte skuggar tillräckligt eller blir smutsig så kan man istället ta en mörkare neutral färg utmed grå-skalan. Ovan ett exempel på terassmarkis från Solskyddsdesign. Grått fungerar mot de flesta fasadfärger.


Här har man plockat upp den mörkt svartgrå färgen ifrån taket. Denna mörkgrå torde skugga rätt rejält inomhus, och blir nog väldigt mörk dock.


Här ser ni ett svart hus, och husägaren ville inte ha så mörk markis som svart. Då har man plockat upp nyanser från trall och detaljer som blomkrukor istället. Och vips får man ett fint helheltsintryck i alla fall även om det ljusa grå inte går att finna direkt på fasaden.


Röda hus är svårare, vitt eller grått här med...

Holmgrens

NEJ! Här ser man vad som händer när man börjar laborera med färg i markisen. Titta noga på den övre bilden, huset är faktiskt vitt på fasaden. Men eftersom en markis uteslutande används när det lyser sol igenom den så färgas ju naturligtvis ljuset under den. Här blir allt gult, fasad, möbler, kuddar.... Inte så kul. Samma med en röd, den kastar då ett rött sken över allt.
Så mina vänner -neutrala färger. Och plocka upp en färg någonstans ifrån. Om du inte gillar fasadens färg, titta på din grund, din stenläggning, dina fönsterfoder. Säkerligen finns det en färg-kompis att backa upp markisen med!4 kommentarer:

 1. Vilket bra inlägg - tack för alla bra tips!
  (Säger hon som fortfarande är markislös... :-)

  SvaraRadera
 2. Kanonbra tips! Vi (jag) funderar på altanmarkis till vårt ljusgrå mexitegelhus. Har svarta fönster och foder. Får se vad det blir av... :)

  SvaraRadera
 3. Jättebra tips och med facit i hand instämmer jag med dig! Skulle valt gråa markiser istället för marinblå! Inte för att det blir mörkt utan för att det hade gjort sig bättre till vårat vita hus med grått tak! Vad tänkte man på...

  SvaraRadera
 4. Tack tjejer,kul att ni gillar det och finner inspiration!
  Irene - ja det är lätt att förälska sig i en vacker färg och välja den, men om valet inte så förankrat i husets egna färger tror jag det är lättare att tröttna...
  kram alla

  SvaraRadera