onsdag 23 mars 2011

STÄNKSKIVA I VITT KÖK
Utgångspunkten är ett vitt kök. Ett helt vitt kök utan personlighet, med vita blanka luckor och vit vägg bakom. Zzzzzzzz. Det är hemma hos mig, men det kan lika gärna vara hemma hos någon som tröttnat på sitt vita kök eller har köpt ett av alla tusentals vita högblanka kök som finns på bild i bostäder till salu i Magasinet eller Bostad vecka efter vecka... Men grunden vitt kök är ju inte fy skam. Är köket fräscht och man behåller det så kan man ändå åstadkomma mycket bara med materialvalet i stänkskyddet! Ovan min favorit all times - carrara marmor. Marmor sägs ju vara fläckkänsligt på arbetsbänk, för det är så poröst. Som stänkskiva torde detta inte vara något stort problem. Man ska dessutom komma ihåg att sten är ett naturligt material och man säger ofta att dessa "andas ut" fläckarna så småningom. Sten i sig har ju ett livligt mönster, så det är mycket tacksamt att kombinera med den "döda blanka vita ytan".


Bild Eklund Sthlm NY

Hittade denna spännande bild på ett vitt kök som fått spegel som stänkskiva! Väldigt ovanligt, snyggt på bild när det är så här polerat. Ljuset reflekteras vidare i rummet och det smala köksutrymmet känns större. Men jag gissar att det är oerhört frustrerande med allt vattenstänk bakom kranen på just spegel... Inget för den som vill ha fläckfritt omkring sig alltså. Typ jag :)

Bild Eklund Sthlm NY

Svart stänkskydd till vitt kök. Jaa, så är det i 8 av 10 vita kök i annonserna nu, så det känns ju väldigt etablerat i alla fall. Trendigt för något år sedan, och minuspoäng just därför att det är så överrepresenterat just nu. Svart glas i bilden ovan, och denna lösning kan man ju göra med vilken färg man vill. Pluspoäng för avsaknaden av linjer, glaset reflekterar ljus vidare precis som spegeln ovan, men med en färg så förlåts rätt många fläckar. Enkelt att hålla rent utan skarvar dessutom.


Kakelstavar i sten- eller stenimitation. En djärv tonbrytning (här svart igen...) mot det vita lyfter köket. Behöver ju inte vara svart, här hade alla nyanser av grått gått lika bra.


Helt vitt. Diskret. Lite tråkigt?Man måste ju inte bryta av med en färg. Det går lika bra med ett materialbyte. Här var någon som tänkte utanför boxen. Vit rund mosaik, lite ovanligare men rätt effektfullt och ändå så enkelt. Passar kanon med marmorskivorna på arbetsbänken, och gör sig bra i sekelskiftesstilen som våningen andas. Och ändå ett modernt kök. Snyggt.


En mycket klassisk vit kakelplatta med lite marginellt mörkare fog livar ju också upp. Passar exeptionellt bra i funkishus. Finns ju i alla dess former. Men för att inte bli tokig på alla linjer kom ihåg att köket i övrigt skall vara rätt välplanerat i övrigt för att det ska bli bra. Detta var lite tips om ni vill liva upp ett befintligt vitt kök. Har ni turen att planera ett nytt kök från grunden så kika på mitt inlägg jag gjorde tidigt i höstas om kökslinjer. Trevlig kväll läsare :)2 kommentarer:

  1. Jättebra inlägg! Malin

    SvaraRadera
  2. Superbra tips! Gillade det svartsvarta faktiskt, det blir liksom en häftig effekt i ett paralellkök.

    Trevlig kväll!

    SvaraRadera