fredag 18 maj 2012

SNYGGA FRIGGEBODAR - OCH VAD GÄLLER?



Hej mitt i långhelgen! Försommar när det är som bäst. Solen skiner och man kan börja åka till landet igen :) Jag får väldigt många frågor på friggebodar så här års, och tänkte därför sammanställa vad som gäller.

BYGGLOV: Du behöver inget bygglov för att uppföra en eller flera friggebodar i omedelbar närhet av bostadshuset.

STORLEK: Du får ha flera - MEN den sammanlagda byggnadsarean av alla friggebodar på tomten får inte vara större än 15,0 kvm.

HÖJD: Högsta höjd från mark till taknock får inte vara högre än 3,0 meter. 

FRISTÅENDE: Friggeboden ska vara fristående och kan inte byggas ihop med en annan byggnad.


PLACERING: Friggeboden måste stå 4,5 m från tomtgränsen. Om du vill ha den närmare gränsen fråga - och be att få ett skriftligt intyg från - dina grannar om de tillåter detta. Ger inte grannarna sitt medgivande måste du söka bygglov hos byggnadsnämnden i din kommun.

STRANDNÄRA: Om du bygger närmare hav, sjö eller vattendrag än 100 meter krävs normalt strandskyddsdispens enligt miljöbalken. Kontakta byggnadsnämnden för mer information.




Vad ska du använda friggeboden till då? Ja, vad du vill; gästhus, tonårsrum, uthus, garage, förråd, trädgårdsväxthus, bastu och båthus. Jag har ritat ett compact living hus till min familj, ett sovhus som står intill större byggnader.  Det rymmer en dubbelsäng och två våningsängar och ser ut så här. Det finns inga bestämmelser om hur din friggebod ska se ut, men den ska med material och stil passa samman med stads- och landskapsbilden. Trevligast och snyggast tycker jag är om friggeboden får följa husets egna arkitektur.



Moderna friggebodar finner du bland annat hos Enkelrum.



Vill du ha putsad fasad så visst går det lika bra. Detta är en friggebod i Ernst Kirchsteigers tappning.



Och vill du ha en friggebod i mer klassisk arkitektur finns det en hel uppsjö. Denna fantastisk snygga variant har Sandell Sandberg ritat för Sommarnöjen. Visst kan man riktigt lukta sommaren på den bilden :) Trevlig helg på er!




Bild 1 Sommarnöjen, 2 Enkelrum, 3, 4 Sommarnöjen


PS Alla boverkets detaljer för friggebodar i sin helhet hittar du här. Och har du fler frågor kontakta byggnadsnämnden i din kommun innan du börjar bygga.

PS 2 Glöm inte att tävla om lampan! Kanske något för din friggebod ;) Utlottning här.

1 kommentar:

  1. Då måste jag bara rekommendera denna också! http://www.addaroom.se/ en kompis till mig och de är helt underbara, både friggan och familjen som gör dem!
    Kram

    SvaraRadera