måndag 7 maj 2012

DET STORA I DET LILLA
...eller keep it simple

Ibland blir nog människor lite fartblinda vad gäller husets arkitektoniska framtoning, och lägger till och lägger till uttryck och material. Det blir infärgade golv, med tapet, och målade väggar, och kanske stora stilleben med träramar. Och det kan vara fint, men det krävs oftare ett tränat öga - eller i alla fall någon med ett hyfsat inredningsintresse - för att få till det då.
Det absolut enklaste, är att istället skala av, keep it simple helt enkelt. Man får stor impact bara av stora ytor i ett material som möter ett annat. Och upprepningar ger alltid starka intryck. Ta i lite. Ovan visar jag en bild från en mäklarannons, med väldigt enkel arkitektur och men så slagkraftig! Och här har innehavaren (eller homestylisten? ;) ) låtit blomkrukor och stolar vara så få att de är underordnade den spännande arkitekturen.Den vackra eldstaden, enkelt men med några upprepningar i ljusstorlek gör att det ändå ger ett starkt intryck.

Här kan ju korridoren upplevas lite lång, och för att motverka det har någon smart ljussättare med hjälp av spotar i taket "splittrat" det långsmala intrycket i korridoren med massa härliga ljuspooler på golvet.


Och en stilla välplanerad hörna utan plotter. Så här kan man ju inte ha det i alla rum eller alla hörn av praktiska orsaker. Men finns det en yta, en hall eller ett hörn av ett rum över så kan det smart utnyttjas till en sittplats i all enkelhet.


Nu önskar jag er en fortsatt trevlig lördag, hoppas ni har en trevlig helg!

2 kommentarer:

  1. Enkla vackra korridorer! Översta bilden är riktigt häftig. Snyggt med kombinationen av trä, tegel och sten.
    Ljusstaken från Georg Jensen är ju fantastiks! Aningens dyr bara.

    SvaraRadera
  2. Visst är det enkla oftast de vakraste, men så svårt att få till. Gillar ditt inlägg om gardiner. Vi har gardiner från golv till tak i alla rum, ska bara hitta dem i vardagsrummet som varit på vift i någon kartong i ett halvår:)
    /Vilma

    SvaraRadera