tisdag 19 mars 2013

SÅPAT SKURAT LACKAT OLJAT PARKETT OCH PLANKGOLV




Hej tisdag! Jag har fått flera läsarfrågor angående detta golv jag visat tidigare, och jag är själv mycket nyfiken på vad det kan vara. Ni vet en del saker blir man inte klokare på ju mer man lär sig om dem. Man får bara fler och fler prismor på sin kunskap som skapar fler perspektiv på saken. Golv och den vackra ytan ni ser ovan är ett sådant diamantproblem. Många infallsvinklar och kunskapsprismor på olika vägar att få ett sådant golv. Det ser ju oneklingen ut som ett obehandlat antikt obehandlat golv, eller faktiskt såpaskurat golv, utan lack. Sidenmatt och vackert som en dag. Hur får man det så här? Jo, det finns ju då olika vägar att gå, och de har alla olika för och nackdelar. Jag radar några här:

Har man ett lackat parkett- eller plankgolv så börjar man förstås med att slipa bort lacken. Bäst görs det av ett proffs som inte slipar bort onödigt mycket av ditt trägolv. Annars finns det fler duktiga gör-det-självare som tipsar om att de slipat hela sitt hem med en bandslip. Tipset då är att du aldrig får stå still! Då skapar du gropar i ditt golv.

1. Såpaskurat golv. Ett typ-hundra-generationer-har-gjort-det tips som har hållit bra. Man sköter sitt golv själv. Ett levande skimrande golv som är fantastiskt fint och är det enda på listan som blir vackrare med åren (utan ingrepp av hantverkare och golvslipar och tömma hela hemmet på möbler och hela schabanget). Möjligen känsligt för fett varför det inte är helt bra i ett barnfamiljskök. Men ett golv man sköter helt själv och som åldras vackert alltså. Jag har själv aldrig provat detta. Men är nyfiken på. Du såpaskurar/såpbehandlar ditt golv en gång per år. 10 l kallt vatten + 3 dl såpa. Skura med borste på skaft och i brädernas riktning. Aldrig såpa direkt på torrt trä då kan det bli fläckar. I daglig vanlig städskötsel så dammsuger du golvet som vanligt, och om du vill moppa så gör det med svagt såpavatten. Har du ett nytt brädgolv, eller har nyss slipat golvet och vill få den äldre patina som i golvet ovan med en gång så skura fler gånger innan golvet tas i besittning. Ett golv som sedan såpats i flera år får så småningom ett liknande skydd som ett oljat golv. (Såpaskurning och dess skötselråd kan du läsa om här)

2. Lasera golvet vitt och mattlacka ovanpå. Men det blir nog inte så likt bilden måste jag säga... Mattlacken ger en annan känsla än den "nakna" känslan golvet på bilden har. Men i alla fall. Du laserar tills du uppnått den effekt du vill ha, sedan mattlackar du ovanpå. Väldigt hållbart golv och lätt att göra rent. Problemet med lasyren + lack inte är en helt långsiktig lösning. Lack i sig är hållbart och lättskött, men den dagen det skall göras om när golvet slitits (för det gör det ju) skall det göras om och då måste hela proceduren golvslipning-och-lacka-hela-golvet tas om från början. (Denna variant har jag provat och lacken gulnade så golvet hade inte den nya vita effekt som jag önskade mer än i något år....)

3. Mattlacka med vitt pigment direkt i lacken... Problem med att om ytan/pigmenteringen slits (ja golv slits) så får du trärena fläckar i golvet som kan vara svåra att lappa och laga själv. Och att lacka om med nytt lager vitpigmenterat för golvet också fläckigt. Återstår att slipa rent och lacka om alltså.

4. Vitolja golven. Exempelvis vit linolja i golvolja. Och det blir troligen också en fin matt sidenlyster. Kanske ganska likt ovan. Men kom ihåg att man har samma problem som med lasyren som i 3an, att när man sliter hål på vitpigmentlagret (oljan) - och det gör man ju - och kommer ned i träet så skapar man nyansfläckar som blir svåra att lappa och laga med ett andra lager vitolja.

5. Vitlasera + olja. Oljeytan står för den nakna, sidenmatta känslan på golvet, och du laserar innan oljningen till den nyans du vill ha. Och oljade golv kan man sköta själv, man oljar någon gång på 1-2 år. Men kom ihåg - igen - att här måste du olja om golvet INNAN du kommer ned och sliter på lasyren/pigmentlagret så att du där får problem med fläckar som inte kan laseras om. Så sköt oljningen i tid.

6. Vitlasera + hårdvaxolja. (eller vitolja + hårdvaxolja) Hårdvaxoljan arbetas in i golvet och penetrerar träet och ger en stark tålig yta. Ger en fin sidenmatt känsla på golvet, och man färgar in innan oljningen. Håller väldigt bra, och oljan gulnat inte. Har vänner som provat detta och det har sett ganska bra ut.

7. Vit lut + olja. Lut används för att få trägolvet att åldras i förtid. Det mjuknar i ytan, skrumpnar kan man säga, och blir i den åldrade ytan sidenmatt och ihopsjunken, kanske lite som att en skurborste farit över ytan i decennier. Om golvet är bara lutat kan det vara svårt att hålla rent, smutsen fäster i den åldrade ytan. Så därför bör golvet oljas så att det är lätt att hålla rent.




Vad de gjort på bilden från Bo Bedre kan jag inte svara på. Kanske är det ett äkta antikt såpagolv? Och hur jag ska göra hemma för att uppnå den effekten på mina fortfarande 70-80-talslackade grangolv det vet jag inte än. Bandslip? Olja, lut? Såpa? Det vet jag inte än, men fortsättning följer, var så säker.


PS Efterlyser era erfarenheter, dela med er i kommentarsfältet!


Bild 1 Bo Bedre, 2 studio karin

9 kommentarer:

  1. Matt hårdvaxolja är väl också ett alternativ?

    SvaraRadera
  2. Ja så klart, sorry. Lade till det. :)

    SvaraRadera
  3. Vi har slipat golvet i tre rum i vår sommarstuga på Gotland. Det vitpigmenterades sedan ett lager och på med hårdvaxolja. OSMO serien.
    Fungerade bra...om än att knäna värkte :)
    Synpunkter...har du färgskiftningar i golvet, som vi märkte bättre efter slipningen, så kan det bli en gulnande ton i färgen som slår igenom. T.ex fick vi lite färgskillnad där en heltäckningsmatta suttit limmad.
    Och dra endast 1 lager av topplagret alltså hårdvaxet. Det har en tendens att bli sjukt hala golv ju tjockare topplagret är. Lycka till...
    Och jag undrar vad man kan göra med fula oljade ekgolv som jag nu är väldigt trött på! Kram Jenny

    SvaraRadera
  4. Det är svårt, men skulle nog härma bloggen Fixa o Dona. Hon har gjort så himla fint golv med pigmenterad hårdvaxolja från Osmo. Så snyggt! :) http://fixaodona.se/?p=3132

    SvaraRadera
  5. Hej!
    Bor i ett hus från 1910, i vilket vi slipat och behandlat med Faxelut, vitpigmenterat lut, sen är de såp behandlade. De bästa golven ever. Såptorkar en till två ggr /år, annars bara dammsugning. Gjort samma procedur senare men med sämre resultat då vi ej hittat samma sorts lut att köpa, tyvärr. Hade tidigare lackade golv, men de gulnar och minsta lilla märke blir fult för att lacken gör ytan hård. På de lutade/såpade golven läker de flesta skador efter en omgång såptorkning av sig själv (inte om de är allt för djupa dock)LYCKA TILL!
    /Marith

    SvaraRadera
  6. Tack för kommentaren Marith! Ovärderligt, låter som att jag ska våga mig på såpagolv ändå :)

    Karin

    SvaraRadera
  7. Hej, vi har i en lägenhet från 1912 slipat samt använt naturell lut och vitolja på såväl originalundergolv i furu som nylagt furugolv. Vi är mycket nöjda hittills men det har bara gått ett par månader...

    Denna behandling ska funka på furu och gran, men ej på ek, som det kanske är i fiskbensparketten överst?

    Jag litar helt på Josefin på Byggfabriken, se nedan med mycket långt kommentarfält av frågor och svar också. Tror hon skriver något (förslag?) om ek bl.a.
    http://www.byggfabriken.com/renoveringshjalpen/index.php/vitolja-furugolv/

    /Mariette

    SvaraRadera
  8. Tror du inte bara att det är filter på bilden? /Blanche

    SvaraRadera
  9. Hej. När ni pratar om såpning av trägolv hoppas jag ni är medvetna om att det bara är linoljesåpa som funkar om man ska få ett smuts och fläckavvisande golv.

    Tony Wallinder / Rudshult Byggnadsvård AB

    SvaraRadera